Sonkás szarma – töltött káposzta
Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 50 dkg darált sertéshús, 25 dkg darált, főtt, füstölt sonka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál sertészsír, 15 dkg előfőzött árpagyöngy, 1 tojás, 1 evőkanál só, 4 evőkanál őrölt paprika, 1 evőkanál őrölt feketebors, 1 fej savanyú káposzta, 50 dkg vágott savanyú káposzta. A főzőlébe: 3 dl sűrű paradicsomlé, 1 evőkanál kristálycukor, 4 babérlevél.
A füstölt szalonnát szeletekre vágjuk. A fokhagymát átpréseljük. A vöröshagymát felkockázzuk, felhevített zsíron üvegesre pároljuk a fokhagyma felével és két púpos evőkanál őrölt paprikával. Kicsit hűlni hagyjuk.
Egy nagyobb tálban a darált húst, sonkát, gerslit, felvert tojást, két evőkanál őrölt paprikát, egy evőkanál sót, fél evőkanál őrölt borsot, és a maradék fokhagymát összekeverjük, beleborítjuk a hagymás zsírt. Alaposan összegyúrjuk.
A fejes káposztát átmossuk, leveleire szedjük. Vastag torzsáját kivágjuk, összeaprítjuk. A nagyobb leveleket elfelezzük.
Egy méretes lábas aljába szalonna szeleteket helyezünk, megpakoljuk az apró káposzta felével.
A leveleket a fűszerezett hússal megtöltjük, felcsavarjuk, két végét gondosan benyomkodjuk, nehogy kifolyjon a töltelék a főzés során. Állítva helyezzük a káposzta alapra.
Amikor az összes káposzta a helyére került, tetejére is szórunk vágott káposztát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát, majd jöhet a paradicsomlé, ízesítésként pedig a cukor és a babérlevél.
Lassú tűzön, lefedve kb. két órán át főzzük.
Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.