Sóskafőzelék burgonyás pogácsával

Sóskafőzelék burgonyás pogácsával

Hozzávalók: Pogácsa: 60 dkg krumpli, só, 25 dkg liszt, zsír/olaj a sütéshez. Főzelék: 50 dkg sóskalevél, 15 dkg füstölt szalonna, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 5 dl tej.

A főzelékhez a szalonnát felkockázzuk, lábasban lepirítjuk, a pörcöt kiszedjük. Ebbe a zsírba tépkedjük bele a megmosott sóskát. Átforgatjuk, és megfonnyasztjuk rajta. Kevés vizet öntünk alá, megfőzzük.  Amikor elkészült, csipetnyi sót és cukrot teszünk rá, majd tejjel elkevert lisztes habarással összefőzzük.

A pogácsához a krumplit megtisztítjuk, átmossuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Krumplinyomón áttörjük, sózzuk, liszttel összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán is átforgatjuk, majd kisodorjuk, és nagy pogácsákat szaggatunk belőle. Ezeket felhevített zsírban, vagy olajban mindkét oldalukon színesre sütjük, és a főzelék mellé kínáljuk.