Sült oldalas jakabi módra

Sült oldalas jakabi módra, zöldségágyon

Hozzávalók: 2 kg sertésoldalas, 3 evőkanál mustár, 3 teáskanál őrölt feketebors, 3 teáskanál só, 4 gerezd fokhagyma, 5 szál rozmaring, 2 zellergumó, a zeller szára, 4 petrezselyemgyökér, 6 sárgarépa. A sütőedény kikenéséhez zsír, az étel alá 5 dl víz.

A fűszerekkel az oldalast előző nap bepácoljuk. Mindkét oldalán, alaposan besózzuk, borsozzuk. Mustárral is gazdagon kenjük, mert az segíti a hús puhulását. Reszelt fokhagymát dörzsölünk bele, és letakarva, hideg helyen pihentetjük.

Másnap a sütőedényt kizsírozzuk, az aljába tiszta fa darabkákat helyezünk.

A zöldségféléket megtisztítjuk, néhányat a hús alá teszünk, a többit a tetejére. Rozmaringszálakat helyezünk rá és mellé, majd lefedjük, és előmelegített kemencében három órán át sütjük. Ezután a fedőt levéve rápirítunk.

Sütőben is elkészíthetjük, ebben az esetben 160 fokon két óra alatt elkészül.