Aranygaluska kuglófsütőben, vaníliasodóval
Hozzávalók: (3 kuglófsütőhöz) 1 kg liszt, 5 dl tej, 12 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 3 bio citrom héja, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, 5 dkg élesztő.
A forgatáshoz: 50 dkg darált dió, 25 dkg kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 15 dkg olvasztott vaj.
Sodó: 2 liter 3,5%-os (házi) tej, 6 tojás sárgája, 7 evőkanál cukor, 2 vaníliás cukor, 5 evőkanál liszt, 10 dkg vaj, 1 dl zsíros tejszín.
A formákhoz: vaj, zsemlemorzsa.
A lisztet átszitáljuk. Elkeverünk benne két evőkanál cukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat.
A langyos tejbe egy evőkanál cukrot teszünk és belemorzsoljuk az élesztőt. A tojások sárgáját is elkeverjük bő fél deci tejjel.
Amikor megkelt az élesztő, ezeket a lisztbe borítjuk. A többi langyos tejjel és az olvasztott vajjal jól kidolgozott, laza tésztát dagasztunk. Bő fél óráig letakarva, langyos helyen pihentetjük.
Ezután vajjal megkent felületre borítjuk, kézzel széthúzzuk.
A diót a kétféle cukorral összekeverjük.
A sütőformákat kivajazzuk, zsemlemorzsával meghintjük.
A szaggatót olvasztott vajba mártjuk, ezzel kis gombócokat készítünk. Megforgatjuk a cukros dióban, és a kuglófsütőbe pakoljuk. Addig folytatjuk, amíg háromnegyed részig megtölti a tészta. Ekkor újra letakarjuk, és húsz percet kelesztjük.
220 fokra előmelegített kemencében 25-30 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk, hűlni hagyjuk.
A sodóhoz a tejet felforraljuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral, liszttel és kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük. Ezzel a felforrt tejet besűrítjük.
Amikor kihűlt, az aranygaluska mellé kínáljuk.