Hozzávalók: A pácoláshoz: 50 dkg bárányhús, csipetnyi só, 3 gerezd fokhagyma, fél liter tej. A leveshez: 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 evőkanál sertészsír, 2 darab vöröshagyma, 25 dkg zöldbab, 20 dkg burgonya, 1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 paradicsom, 2 tv-paprika, 4 babérlevél, 2 teáskanál fűszerpaprika, 1 teáskanál tárkony, 2 csokor kapor, 1 citrom, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, 1 teáskanál őrölt fehérbors.
A főzés előtti este a bárányhúst 2×2 centis kockákra vágjuk. Tálba tesszük, ráreszeljük a megtisztított fokhagymát, enyhén sózzuk. Átkeverjük, majd annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje a húst. Hűtőszekrényben, lefedve, egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap a szalonnát, vöröshagymát, krumplit, paprikát kockákra vágjuk. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret és paradicsomot félkarikákra szeleteljük.
Egy nagyobb lábasban zsírt olvasztunk, átsütjük rajta a szalonnát és a vöröshagymát. A lecsepegtetett, áttörölt húst hozzáadjuk, és addig kevergetjük, amíg fehér kérget kap. Tárkonnyal, babérlevéllel, őrölt borssal, vágott kaporral fűszerezzük, majd két liter vízzel felengedjük, és elkezdjük főzni.
Közben a habarást is előkészíthetjük. A tejfölt és a lisztet csomómentesre keverjük a másik csokor apróra vágott kaporral és csipetnyi sóval.
Egy óra múlva beletesszük a levesbe a gyökérzöldségeket, húsz perc múlva a krumplit és a zöldbabot. Megszórjuk őrölt paprikával, és tovább főzzük.
Amikor a burgonya is megpuhult, behabarjuk, végül citromlével ízesítjük.
A bárány palócleves egy sűrű, tartalmas étel, önmagában is laktató, nem szükséges hozzá kenyér.
