édesburgonya

Batáta dzsem

Batáta dzsem Hozzávalók: 5 kg batáta, kilónként 5 csipetnyi só, 3 kg alma, 2 kg narancs, 1 kg citrom, 4 rúd fahéj, 10 szem szegfűszeg, 80 dkg cukor. Az üvegeket és a fedeleket kiforraljuk, fertőtlenítjük. A batátát vastagon meghámozzuk, az almákat kicsumázzuk, héjukat is leszedjük. A narancsokat, citromokat félbevágjuk, levüket kicsavarjuk (egyet-egyet félreteszünk az almához). […]

Batáta dzsem Tovább olvasom »

Batáta kenőke

Batáta kenőke Hozzávalók: 2 kg batáta, 10 dkg vaj, feketebors, kis csokor petrezselyemzöld, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál cukor, a tálaláshoz retekcsíra. A batátákat félbevágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, 180-200 fokon puhára sütjük. A vöröshagymát és a petrezselyem zöldjét felaprítjuk. A megsült batáta húsát kanállal kivájjuk. Vöröshagymát, sót, kevés cukrot, vajat keverünk hozzá, majd az egészet

Batáta kenőke Tovább olvasom »

Lila batátás kenyér

Lila batátás kenyér Hozzávalók: (2 db kenyérhez) 60 dkg BL-80-as fehérliszt, 60 dkg BL-55-ös finomliszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg kovász (liszt, víz olívaolaj), 15 dkg főtt, sózott, áttört lila batáta, a batáta főzőleve, 2 csapott evőkanál Himalája só, 10 dkg vaj, 2 teáskanál cukor. A liszteket tálban összekeverjük, közepébe fészket készítünk, abba beleszórjuk a

Lila batátás kenyér Tovább olvasom »

Batáta krémleves

Batáta krémleves Hozzávalók: 2 kg batáta (édesburgonya), só, 1 teáskanál fűszerkeverék: cayenne bors és fehérbors keverék, 2-3 evőkanál cukor, 2 narancs leve, 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna. A batátát megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, beletesszük egy fazékba, felöntjük vízzel, sózzuk, borskeverékkel fűszerezve addig főzzük, amíg a batáta megpuhul. A narancsot félbevágjuk, pár szeletet díszítésnek félreteszünk, a

Batáta krémleves Tovább olvasom »

Tárkonyos csirkemell zabos zöldségágyon

Tárkonyos csirkemell zabos zöldségágyon Hozzávalók: (6 főre) 1 kg filézett csirkemell, 1 közepes karfiol, 1 nagy sárgarépa, 2 nagy vöröshagyma, 1 cukkini, 6 gerezd fokhagyma, 3 kisebb édesburgonya, 4 közepes újburgonya, negyed fej káposzta, 50 dkg csiperke, 2 dl főzőtejszín, 2,5 dl zabpehely, liszt, só, őrölt bors, tárkony, olívaolaj. A húst szeletekre vágjuk, sóval, borssal,

Tárkonyos csirkemell zabos zöldségágyon Tovább olvasom »

Kakastaréj édesburgonyával

Kakastaréj édesburgonyával Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, 10 szelet sonka, 10 szelet füstölt tarja, 10 szelet szalonna, 10 szelet paprikás szalámi, 10 szelet sajt, só, 3 lila hagyma, 1 édesburgonya, 1 tv-paprika (vagy kápia paprika), étolaj. Köret: 2 nagy édesburgonya, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, pecsenyezsír. Az egész karajt úgy szeleteljük fel, hogy az

Kakastaréj édesburgonyával Tovább olvasom »

Vadnyúl paprikás édesburgonyával

Vadnyúl paprikás édesburgonyával Hozzávalók: egy fél vadnyúl (vagy házi nyúl), 4 közepes édesburgonya, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 2 kávéskanál majoránna, 1 dl száraz vörösbor, 4 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy evőkanál zsírban megpároljuk.

Vadnyúl paprikás édesburgonyával Tovább olvasom »