Hozzávalók: 2 kg batáta (édesburgonya), só, 1 teáskanál fűszerkeverék: cayenne bors és fehérbors keverék, 2-3 evőkanál cukor, 2 narancs leve, 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna.
A batátát megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, beletesszük egy fazékba, felöntjük vízzel, sózzuk, borskeverékkel fűszerezve addig főzzük, amíg a batáta megpuhul.
A narancsot félbevágjuk, pár szeletet díszítésnek félreteszünk, a többinek a levét kicsavarjuk.
A levest cukorral ízesítjük. Ennek a mennyisége a batáta cukortartalmától függ. Belekeverjük a narancsok levét, és az egészet összeturmixoljuk. Ízlés szerint fűszerezhetjük, vízzel hígíthatjuk. Tálalásnál kisütött szalonna darabkákat kínálunk levesbetétként, és narancsszeletkékkel díszítjük.