kelt tészta

Fehérboros nyúlmáj pástétom lepény kenyérrel

Fehérboros nyúlmáj pástétom lepény kenyérrel Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma, 20 dkg vaj, 2 szál rozmaring, 1 csapott evőkanál majoránna, 50 dkg nyúlmáj, 1 dl száraz fehérbor, só, őrölt feketebors, 1 nagyobb gerezd fokhagyma. Lepényhez: 2 decis csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, ugyanannyi tönköly fehérliszt, 1 teáskanál szárított élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 2 kávéskanál só, 1 evőkanál […]

Fehérboros nyúlmáj pástétom lepény kenyérrel Tovább olvasom »

Szilvalekváros, libatepertős papucs

Szilvalekváros, libatepertős papucs Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 dkg só, 40 dkg libatepertő, 15 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 4 dl tejföl, 2 tojás, 1 dl langyos víz, 1 üveg szilvalekvár, 1 tojás a kenéshez. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a finomra darált libatepertőt, belemorzsoljuk az élesztőt, rátesszük a margarint, a tejfölt, és két

Szilvalekváros, libatepertős papucs Tovább olvasom »

Perec kalács

Hozzávalók: (10 perechez) 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 db tojás, 10 dkg zsír, 1 dl kefir, 3,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő. A mártogatóshoz: 3 dl tejföl, 1 kávéskanál só, csipetnyi fehérbors.   Egy kisebb edényben másfél deci tejet a cukorral meglangyosítunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A

Perec kalács Tovább olvasom »

Agglegény sütemény

Agglegény sütemény Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 citrom héja, 2 tojás, 4 dkg sertészsír, 15 dkg dió, csipetnyi só. A tejet meglangyosítjuk egy teáskanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük pihenni. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat dagasztótálba helyezzük, hozzáadjuk a zsírt, öt evőkanál cukrot, és

Agglegény sütemény Tovább olvasom »

Sós lepény

Sós lepény Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 1,5 dl tej, langyos víz, 2-3 evőkanál étolaj. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet átszitáljuk, egy evőkanál sóval összekeverjük. Beleborítjuk a felfutott élesztőt, valamint egy evőkanál étolajat. Annyi langyos vizet

Sós lepény Tovább olvasom »

Kacsamájas briós saláta ágyon

Kacsamájas briós, saláta ágyon Hozzávalók: (2 rúdhoz) 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 2 dl tej, 1 teáskanál cukor, 2 dkg élesztő, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg kacsamáj, 30 dkg márványsajt, 15 dkg pirított dió, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál kacsazsír, csipetnyi őrölt bors, 5 dkg aszalt paradicsom, vegyes kerti zöldfűszer, tetejére 1

Kacsamájas briós saláta ágyon Tovább olvasom »

Sváb knédli

Sváb knédli Hozzávalók: 1 kg liszt, 7,5 dl langyos víz, 2 evőkanál étolaj, 5 dkg élesztő, 5 dkg búzadara, 2 fakanál kacsazsír, 1 evőkanál só, 1 teáskanál cukor, 5 dkg tökmag. A lisztet tálba készítjük, a közepébe fészket alakítunk, ebbe öntjük a két deci cukros vízben felfuttatott élesztőt. A maradék langyos vízben feloldjuk a sót,

Sváb knédli Tovább olvasom »

Mákos pogácsa

Mákos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 15 dkg darált mák, 2 (bocoknyi) evőkanál sertészsír, 1 dl tejföl, 3 tojás. A langyos tejbe fél evőkanál cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a mákot, a cukrot, a zsírt, és összemorzsoljuk.

Mákos pogácsa Tovább olvasom »

Túrós kelt pite

Túrós kelt pite Hozzávalók: 70 dkg liszt, 4 tojás, 5 dkg élesztő, 5 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 6 dl tej, 4 evőkanál (kacsa) zsír. A tetejére: 70 dkg túró, 1 csomag mazsola, 15 dkg porcukor, 2 tojás. Az élesztőt a langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. Beletesszük a kacsazsírt, a négy felvert tojást, egy kávéskanál

Túrós kelt pite Tovább olvasom »