szárazbab

Szarvasgulyás babbal

Szarvasgulyás babbal Hozzávalók: (20-24 főre) Az abaléhez: 2 vöröshagyma, 1 evőkanál egészbors, 20 babérlevél. A gulyáshoz: 3 kg vegyes szarvashús (comb, nyak, lapocka), 1 kg szárazbab, 50 dkg mangalica szalonna, 6 sárgarépa, 1 zellergumó, 8 petrezselyemgyökér, 2 csípős paprika, 2 paradicsom, 1 kg vöröshagyma, 2 babérlevél, 3 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt fűszerkömény, 10 …

Szarvasgulyás babbal Tovább »

Babfőzelék vizes gombóccal

Babfőzelék vizes gombóccal Hozzávalók: 50 dkg szárazbab, 5 sárgarépa, 5 petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 30 dkg füstölt sonka, 1 evőkanál só. A rántásba: 1 evőkanál zsír, 1 púpos evőkanál liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt paprika. A gombóchoz: 50 dkg liszt, 3 teáskanál …

Babfőzelék vizes gombóccal Tovább »

Aratóleves

Aratóleves Hozzávalók: 25 dkg füstölt tarja, 25 dkg füstölt kolbász, 15 dkg szárazbab, 20 dkg savanyú káposzta, 1 tv-paprika, 1 paradicsom, 2 dl aludttej (kefir), 5 dkg vöröshagyma, 1 petrezselyem gyökér, 1 sárgarépa, 2 szál kapor, 1,5 dkg fokhagyma, 5 dkg árpagyöngy, 5 dkg liszt, 5 dkg zsír (olaj). Fűszerek: 2 dkg fűszerpaprika, csipetnyi őrölt …

Aratóleves Tovább »

Babos répa füstölt bürkével

Babos répa füstölt bürkével Hozzávalók: 30 dkg szárazbab, 1 kg savanyított tarlórépa, 50 dkg füstölt sonka, 50 dkg disznóbürke, 1 vöröshagyma, 1 színes paprika, 4 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 1-2 evőkanál őrölt paprika, 10 szem egész bors, 1 kávéskanál só. A rántáshoz egy evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt. A babot a főzést megelőző este beáztatjuk, …

Babos répa füstölt bürkével Tovább »

Bableves és főzelék schupnudlival

Bableves és főzelék schupnudlival Hozzávalók: 1 kg bab, 1 fej vöröshagyma, 2 cseresznye paprika, 6 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 3 sárgarépa, 2 paradicsom, 2 teáskanál őrölt paprika, só. A schupnudlihoz: 1 kg krumpli, 1 tojás, teáskanálnyi só, liszt (amennyit a krumpli felvesz), 15 dkg zsemlemorzsa, egy fakanál zsír. A csipetkéhez: 1 tojás, csipetnyi só, …

Bableves és főzelék schupnudlival Tovább »

Kemencés babos csülök

Kemencés babos csülök Hozzávalók: 1,3 kg füstölt csülök, 25 dkg beáztatott bab, 1,3 kg savanyú káposzta, 20 dkg bacon szalonna. Egy kávéskanálnyi őrölt feketebors, darált kömény, szerecsendió, őrölt babérlevél. Egy teáskanál aprított kakukkfű, fél evőkanálnyi őrölt paprika, 1 csokor csombor (borsikafű). A csülköt átmossuk, kuktába tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és háromnegyed óra …

Kemencés babos csülök Tovább »

Crierti peun – Kevert bab

Crierti peun – Kevert bab Hozzávalók: 1 kg szárazbab (vajbab és gyöngybab), 1 kis fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál só, 4 evőkanál liszt. A babot előző este beáztatjuk. Másnap a szalonnát apró kockákra vágjuk, és pirosra sütjük. A hagymát felkockázzuk, és üvegesre pirítjuk rajta. A babot sóval ízesítjük, és fedő alatt puhára …

Crierti peun – Kevert bab Tovább »

Vászonfazékban főtt öreghegyi bableves

Vászonfazékban főtt öreghegyi bableves Hozzávalók: (12 főre) 1 kg szárazbab, egy hátsó, és egy első csülök, 6 fej vöröshagyma, 10 sárgarépa, 5 petrezselyem gyökere, 1 nagyobb zellergumó, só, 1 csokor petrezselyem zöldje, 4 zöldpaprika. A rántáshoz: 2 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 2 púpos evőkanál őrölt paprika. A tálaláshoz metélttészta. Előző nap …

Vászonfazékban főtt öreghegyi bableves Tovább »

Bajnai csípős bab

Bajnai csípős bab bográcsban Hozzávalók: (30 főre): 50 dkg házi füstölt szalonna, 1 fakanál sertészsír, 1,5 kg vöröshagyma, 2,5 kg szárazbab, 2 erős paprika, 5 babérlevél, fél liter lecsó, 3,5 kg marhalábszár, só, csípős fűszerpaprika, őrölt feketebors, 1 fej fokhagyma, teáskanálnyi őrölt kömény, 1 evőkanál mustár, fél liter száraz vörösbor. A babot előző nap beáztatjuk. …

Bajnai csípős bab Tovább »

Birsalmás bableves

Birsalmás bableves Hozzávalók: 4 db nagyobb birsalma, 50 dkg fejtett bab (vagy 25 dkg szárazbab), 2 babérlevél, 1 csapott evőkanál só. A habaráshoz 1 evőkanál liszt, 1 tojás, csipetnyi só, 3 púpos evőkanál tejföl, fél liter tej. A birsalmákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, megmossuk. Három almát beleteszünk egy lábosba, felöntjük kevés vízzel, felforraljuk, és …

Birsalmás bableves Tovább »

Babsterc

Babsterc Hozzávalók: 50 dkg szárazbab, só, 50 dkg liszt, 2 evőkanálnyi sertészsír. Az előző este vízbe áztatott szárazbabot sós vízben puhára főzzük. Egy másik lábosban a lisztet folyamatosan kevergetve szárazon megpirítjuk. Kb. háromnegyed óra szükséges ahhoz, hogy szép világosbarna legyen. Kis adagokban elkeverjük 1-1 merőkanálnyi babos lével. Ezzel is jól összemelegítjük. A zsírt felolvasztjuk, és …

Babsterc Tovább »