zöldbab

Baeai zöldbab saláta

Baeai zöldbab saláta Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, só, 2 póréhagyma, 1 csokor zellerzöld. Öntet: fél dl bor, 1 dl víz, olívaolaj, 1 evőkanál méz, kávéskanálnyi só, csipetnyi bors, 1 teáskanál tört koriander, 1 teáskanál borecet. A zöldbabot sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A zellert apróra, a hagymát félkarikákra vágjuk. Öntetet készítünk hozzá. A borban […]

Baeai zöldbab saláta Tovább olvasom »

Rakott zöldbab

Rakott zöldbab Hozzávalók: (8 főre) 1 kg zöldbab, 1 kg darált sertéshús, 2 vöröshagyma, 3 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 6 dl tejföl, 25 dkg előfőzött rizs, só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 4 teáskanál majoránna, 2 teáskanál őrölt kömény, 4 teáskanál őrölt paprika, 15 dkg darált (vagy kockázott) füstölt szalonna. A zöldbabot forró, sós vízben megfőzzük.

Rakott zöldbab Tovább olvasom »

Palóc leves birkahússal

Palóc leves birkahússal Hozzávalók: (25 főre) 2 kg vegyes birkahús, 2 kg zöldbab, 1 kg krumpli, 4 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál majoránna, 1 kávéskanál őrölt szegfűbors, 2 evőkanál őrölt paprika, 4 babérlevél, só, 1 púpos fakanál sertészsír, 8 dl tejföl, 3 evőkanál liszt. A vöröshagymát

Palóc leves birkahússal Tovább olvasom »

Lestyános erdélyi csorbaleves marhahússal

Lestyános erdélyi csorbaleves marhahússal Hozzávalók: (10 főre) 1,4 kg marhalapocka, 3 vöröshagyma, 1 fakanál zsír, 3 burgonya, 2 fej fokhagyma, 3 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2-3 teáskanál só, 1 evőkanál paradicsompüré, 5 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, fél gumó zeller, 50 dkg karfiol, 50 dkg sárga-és zöldbab, 10%-os ecet, 2 teáskanál lestyán. A vöröshagymát

Lestyános erdélyi csorbaleves marhahússal Tovább olvasom »

Palócgulyás laskával

Palócgulyás laskával Hozzávalók: (6 főre) 50 dkg sertéscomb, 50 dkg zöldbab, 50 dkg burgonya, 2 vöröshagyma, 2,5 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, 50 dkg leveszöldség: sárgarépa, petrezselyem, 3 babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, kis csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál só, 3 evőkanál zsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál feketebors. A laskához: (kb.

Palócgulyás laskával Tovább olvasom »

Temesvári szelet zöldbabbal

Temesvári szelet zöldbabbal Hozzávalók: 10 szelet sertéskaraj, liszt, 1 tv-paprika, 1 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 2 dl tejföl, 40 dkg zöldbab, 50 dkg metélt tészta (vagy más gyúrt tészta, vagy nokedli), só, őrölt feketebors, 1 púpos evőkanál sertészsír. A vékonyabbra vágott sertéshúst mindkét oldalán sóval, borssal fűszerezzük, majd lisztben átforgatjuk. A zsírt

Temesvári szelet zöldbabbal Tovább olvasom »

Csókakői kolbászos leves

Csókakői kolbászos leves Hozzávalók: 10 dkg füstölt kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 2 evőkanál tejföl, 2 petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 1,5 l csontlé, 1 evőkanál sertészsír, 2 vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma. Fűszerek: 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 2 csapott

Csókakői kolbászos leves Tovább olvasom »

Cibre – savanyú leves

Cibre – savanyú leves Hozzávalók: 8 db csirkecomb, 1 vöröshagyma, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 szál lestyán, 2 kicsi szál csombor, 1 csokor kapor, 2 dl savanyú káposztalé, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt feketebors, 10 dkg zöldbab, 15 dkg zöldborsó, 2 fokhagymaszár. A tálaláshoz tejföl. A megtisztított csirkecombokat kisebb darabokra

Cibre – savanyú leves Tovább olvasom »

Sült oldalas rántott zöldbabbal

Sült oldalas rántott zöldbabbal Hozzávalók: 1,5 kg oldalas, 50 dkg zöldbab, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 evőkanál sertészsír, 2 kávéskanál őrölt paprika, 2 tv-paprika. Az oldalast három centis darabokra vágjuk, átsózzuk, és tepsibe helyezzük. Egy fej vöröshagymát megtisztítunk, fél karikákra vágjuk, majd a húsra szórjuk. A paprikát is

Sült oldalas rántott zöldbabbal Tovább olvasom »

Zöldbableves krumpligombóccal

Zöldbableves krumpligombóccal Hozzávalók: 3 petrezselyem, 3 sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 40 dkg zöldbab, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 evőkanál liszt, só, 5 dkg zsír. A gombóchoz: 1 nagyobb krumpli, 1 tojás, csipetnyi só, 6 dkg liszt. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük. Közben a sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk. A sárgarépát

Zöldbableves krumpligombóccal Tovább olvasom »

Kiliti kolbászleves

Kiliti kolbászleves Hozzávalók: 50 dkg zöldborsó, 50 dkg zöldbab, 2 fej közepes vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg csípős kolbász, 25 dkg csemege kolbász, 2 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál paprikakrém, 2 púpos teáskanál őrölt pirospaprika, 2 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt színes bors, 5 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, 1 teáskanál őrölt tárkony. A

Kiliti kolbászleves Tovább olvasom »

Ünnepi tál

Ünnepi tál Hozzávalók: A páchoz: 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál őrölt feketebors és fűszerpaprika, 4 evőkanál mustár, 1 dl étolaj. 10 szelet sertéstarja, 15 dkg füstölt, húsos szalonna, só, 1 kg krumpli, 3 dl étolaj, 3 szál sárgarépa, 1 karalábé, 15-15 dkg fehér-és zöldbab, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál liszt. Az elkészítés előtti estén a

Ünnepi tál Tovább olvasom »