Csalánfőzelék
Hozzávalók: 2 nagy marok zsenge csalán, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, szerecsendió, 2 dl tejföl, 1 tojás, 3 púpos fakanál liszt, 1 fakanál sertészsír.
A tavaszi, zsenge csalán a legjobb választás ehhez a magas vastartalmú, egészséges főzelékhez. Ezt alaposan átmossuk. Felforralunk egy liter vizet egy teáskanál sóval, és beletesszük a zöld leveleket. Fedő alatt tíz percig főzzük. Ezután leszűrjük, de a levét is félretesszük.
A csalánból kinyomjuk a nedvességet, és apróra felvágjuk. Amennyiben idősebb, vastagabb szárú a növényünk, akkor jobb, ha át is turmixoljuk.
Rántást készítünk. A zsírban a lisztet lepirítjuk, jól elkeverjük benne a csalánt, rányomjuk a fokhagymát, főzőlével felengedjük, majd felforraljuk. Közben frissen vágott szerecsendióval fűszerezzük, és amennyiben szükséges, még sózzuk is.
Habarást készítünk hozzá. A tejfölben egy tojást simára keverünk, és ezt is az ételbe borítjuk. Amikor egyet forrt, már kész is a csalánfőzelék.
Főtt krumplival, vagy tükörtojással nagyon finom.