Cserépedényes bab
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 15 dkg árpagyöngy, 20 dkg házi füstölt sonka (vagy tarja), 15 dkg füstölt kolbász, 3 fej lila hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, diónyi sertészsír, 2 dl tejföl.
A cserépedényt előző este beáztatjuk.
A lila hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és zsírban megfonnyasztjuk. A füstölt kolbászt karikákra, a sonkát kockákra vágjuk. A babot nem kell beáztatni, szárazon tesszük az ételbe. Felét a cserépedény aljában elterítjük. Rászórjuk az átmosott gyöngyárpát, a sonkát, a kolbászkarikákat, majd betakarjuk a maradék babbal. Enyhén megsózzuk, őrölt paprikát, és lisztet szórunk a tetejére, a tisztított fokhagyma gerezdeket is rápakoljuk, és végül elegyengetjük rajta a párolt hagymát. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Teljes lángon, lefedve, egy órán át sütjük a sütőben. Ekkor kivesszük, megnézzük, hogy elpárologta-e a levét. Ezt meleg vízzel pótoljuk, majd teljes tartalékon sütjük még további három órát.