Hozzávalók: (8 főre) 2 kg eper, 3 dl főzőtejszín, 10 dkg vaj, vaníliás cukor, kristálycukor, csipetnyi só, 1 evőkanál liszt. Túrógombóc: 25 dkg túró, 2 tojás, 5 csapott evőkanál búzadara, 2 evőkanál vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja és leve, csipetnyi só, 1-2 evőkanál tejföl.
Először a gombóchoz valókat állítjuk össze. A túrót a tojással összetörjük. Sót, búzadarát, vaníliás cukrot, citromlevet és héjat keverünk bele. Amennyiben szükséges, tejföllel lazíthatunk rajta. Letakarjuk, és hűtőszekrényben másfél órát pihentetjük.
A leveshez az epret megtisztítjuk, átmossuk. Felezzük, a nagyobbakat négyfelé vágjuk. Egy lábasban vajat olvasztunk, ezen a cukrot karamellizáljuk, és megpároljuk rajta az epret. Amikor megpuhult, villával darabosra törjük.
A lisztet a tejszínnel összekeverjük, ezzel behabarjuk, krémesebbé tesszük a levesünket.
A megpihent túrós tésztából diónyi gombócokat formázunk, enyhén sós, forró vízben kifőzzük, és a leveshez betétként kínáljuk.