Lekváros gombóc

Lekváros gombóc

Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, 30 dkg liszt, fél deci étolaj, 1 tojás, 2 csapott teáskanál só, 2 dl szilvalekvár. 20 dkg zsemlemorzsa, 1 dl étolaj, a tálaláshoz ízlés szerint porcukor.

A krumplit héjában megfőzzük, leöntjük róla a vizet, kicsit hűlni hagyjuk, majd megtisztítjuk. Melegen áttörjük, félretesszük.

Amikor már csak langyos, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót, kevés étolajat, és alaposan összegyúrjuk. Fél centi vastagra kisodorjuk, öt-hatcentis kockákra vágjuk. Közepükbe két teáskanál szilvalekvárt halmozunk. A tészta széleit összecsípjük, és gombócot alakítunk belőle. Forró, sós vízben kifőzzük.

Az étolajban a zsemlemorzsát szép színesre pirítjuk, ebbe szedjük a megfőtt gombócokat. Megforgatjuk benne, tálalásnál porcukrot kínálunk hozzá.