Medvehagymás ropogós
Hozzávalók: Leveles tészta: 20 dkg margarin, 25 dkg finomliszt, csipetnyi só, 1 evőkanál 10 %-os ecet, 4 evőkanál víz. Egy csokor medvehagyma, 1 púpos teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 20 dkg trappista sajt, 5 evőkanál tejföl, 1 tojás a kenéshez.
A felkockázott margarint és a sót a lisztben elmorzsoljuk. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük az ecettel elkevert vizet. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk, majd fél órát hűtőszekrényben állni hagyjuk.
A medvehagymát felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. A tejfölt sóval és őrölt borssal kikeverjük.
A megpihent tésztát lisztezett gyúródeszkán kicipózzuk, majd kinyújtjuk. Középen hosszában elfelezzük, és mindkettőt megkenjük fűszeres tejföllel. Rászórjuk a medvehagymát és a sajt nagy részét. A sajtból egy keveset hagyunk a tetejére is.
A tészta alját a felénél magasabbra felhajtjuk, majd az egészet átfordítjuk. Enyhén lenyomkodjuk, felvert tojással átkenjük, rászórjuk a sajtot, ferdén szeletelve sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép színesre sütjük.
Frissen a legfinomabb, de pár napig eláll, jó vendégváró étel.