Napraforgó kalács

Amikor az Ízőrzők főcímét készítettük, a képek közé felvettük a kedvenc kelt tésztámat, a napraforgó kalácsot is. Azért szeretem, mert nem igényel sok munkát, mégis nagyon látványos. Az ízesítést mindig annak megfelelően választhatom meg, hogy milyen alkalomra, kinek készítem. Előfordult már, hogy egy kalácsot négyféleképpen töltöttem, mint a négy évszak pizzánál.

Természetesen ez a recept nem szerepel az Ízőrzők szakácskönyvében, hiszen műsorban még nem készült, legalábbis ebben a formában még nem.

Viszont nem múlik el úgy hét, hogy ne kellene elküldenem valakinek, sőt, a legutóbbi előadásunkon, Kunhegyesen is szóba került a sütemény.

Így aztán arra gondoltam, ezen a helyen is közzé teszem a receptet. Készülhet sósan, vagy édesen, én bacon szalonnával is tekertem már a „sugarait”. Nagyon finom sajtosan, pörcösen, káposztásan is. Az édes változatban túrósan, mákosan, diósan, fahéjasan, kakaósan sütöttem már.

Az alábbi adag kiadós, három kalácsra elegendő. Lehet csak tönkölyliszttel, vagy simán finomliszttel dagasztani, én általában tönkölyöset sütök.

A napraforgó kalácsról készült videó is, itt található: https://www.youtube.com/watch?v=lB2Azi4-m7I&t=5s

A napraforgó kalács receptje:

Hozzávalók: (3 kalácshoz) 30 dkg liszt, 45 dkg fehér tönkölyliszt, 2 tojás, 2 tojás sárgája, 2 dl tej, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl víz, 5 dkg élesztő. A tetejére 1 tojás a kenéshez. Töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg darált dió, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dkg kakaópor, 30 dkg reszelt, párolt körte (alma), ízlés szerint cukor. A díszítéshez jégcukor, porcukor.

A vizet meglangyosítjuk, szórunk bele egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.

A liszteket tálba szitáljuk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sót, egy evőkanál cukrot, majd a felfutott élesztőt. Annyi langyos kókusztejet (tejet) dagasztunk hozzá, hogy kalács állagú tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd a felolvasztott, és kézmelegre hűtött vajat is beledagasztjuk. Hat gombócot formázunk belőle. Ezeket letakarva legalább fél órát kelesztjük.

Az első kalácshoz két bucit egymás után kerekre nyújtunk. Amikor az elsővel elkészültünk, nagy, sütőpapírral, vagy fóliával bélelt sütőtepsibe tesszük. Tetszés szerinti töltelékkel megpakoljuk, majd ráhelyezzük a másik kerek lapot. Közepét egy nagyobb bögrével kijelöljük, majd átkenjük felvert tojással, jégcukorral megszórjuk, és 16 cikkbe szétvágjuk. Ezeket kézzel megtekerjük. A tepsiben még hagyjuk kicsit kelni, közben elkészíthetjük a következő kalácsot is, majd az utolsót.

Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, esetleg még porcukorral is megszórhatjuk a tetejét.