Környezettudatosan, olcsón

Ma reggel folyékony mosószert gyártottam.

Bizonyára sokan ismerik a módszert, de biztosan sokan nem szánták még rá magukat, hogy lépjenek, és fillérekből környezetbarát, allergénmentes, és elképzelhetetlenül olcsó mosószert készítsenek.

Az én történetem kb. öt évvel ezelőtt indult. Mindenféle kiütéseim voltak, kerestem az okát, hogy miért, és elkezdtem sorban kizárni az adalékanyagokat a háztartásból.

Amikor először gyártottam, akkor még sajtreszelőn aprítottam a mosószappant – ez volt a legmacerásabb, bár az is megvolt öt perc alatt. Most már lehet kapni 100%-ban természetes mosószappan reszeléket. Mindössze erre, mosószódára és vízre lesz szükségünk.

Első lépésként tíz deka mosószappant (5 púpos evőkanál) egy nagy fazékban összekeverünk három liter (meleg) vízzel. Felmelegítjük, de ne hagyjuk forrni, az a lényeg, hogy a szappan elolvadjon. A tűzről levéve belekeverünk 15 dkg (2,5 dl) mosószódát, és újabb egy liter vízzel hígítjuk.

Hideg helyre tesszük, és hagyjuk hűlni, közben, amikor épp arra járunk, keverünk egyet rajta, de ezt el is hagyhatjuk. Sűrű, gél állagú lesz, ilyenkor általában elbír még legalább fél liter vizet.

Ekkor már csak egy dolgunk maradt: botmixerrel átdolgozni, hogy teljesen csomómentes legyen, és mehet a flakonokba.

Felhasználás előtt mindig alaposan fel kell rázni, és szokás szerint adagolni. Szerintem külön illatosítást nem igényel, azt elég, ha az öblítőbe teszünk – arról majd máskor.

Kiszámoltam: ez a bő négy liter mosószer nekem alkalmanként 160 forintomba (!) kerül. Színes ruhák mosásánál dobok mellé vászonzacskóba kötött mosódiót (elhagyható), amikor pedig fehéríteni szeretnék, szódabikarbónát is teszek az adagolóba.

Nem mellékesen elmondhatom, hogy öt éve ugyanazokat a flakonokat használom, kevesebb a műanyag hulladékom is.