Pásztorgulyás
Hozzávalók: (15 főre) 3 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg füstölt (mangalica) szalonna, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 1 kg füstölt kolbász, 3 kg burgonya, 2 zöldpaprika, 1 csípős paprika, néhány szem paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, fél liter vörösbor. Fűszerek: 1 teáskanál majoránna, őrölt feketebors, őrölt kömény, 2-3 babérlevél, só. Fél kg sós vízben előfőzött tarhonya.
A pásztorgulyást bográcsban, szabad tűzön lehet legfinomabbra főzni, de természetesen nagyobb lábosban is elkészíthetjük.
A vöröshagymát és a szalonnát kockákra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, és ebben üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzákeverjük a pirospaprikát, a karikákra szelt kolbászt, és összesütjük. Felengedjük fél liter vízzel, és tovább főzzük. Amennyiben úgy látjuk, hogy elfőtte a levét, mindig egy kevés vizet öntünk alá, nehogy leégjen.
Közben megtisztítjuk, és kockákra vágjuk a krumplit. Beletesszük a bográcsba, felöntjük vízzel. Fűszerezzük majoránnával, borssal, köménnyel, babérlevéllel, kevés sóval. Hozzáadjuk a felszeletelt paprikákat, és paradicsomot. A fokhagymát apró kockákra vágva tesszük bele. Amikor már majdnem puhára főtt a krumpli, akkor vörösborral felöntjük, és a tarhonyával összekeverjük. Készre főzzük, és friss kenyérrel kínáljuk.