Hozzávalók: (3 kilós, gömbölyű kenyér + 2 kisebb kenyér) Kovász: 2 kg liszt, 1,6 liter langyos víz, 1 dkg élesztő. Másnap: 4 kg liszt, kovász, 2 liter langyos víz, 12 dkg só.
A sütés előtti napon elkészítjük a hozzávalókból a kovászt, és ezt letakarva, langyos helyen másnapig állni hagyjuk.
Reggel nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, majd egyik felébe sót szórunk, amit betakarunk liszttel, a másik felébe halmozzuk a kovászt, és langyos vízzel jó alaposan, kb. húsz perc alatt kidolgozzuk a tésztát. Nem kell sajnálni, lehet tépni, jó erősen húzni, nyomkodni, majd az oldalain felfelé húzva a közepébe nyomjuk a tésztát, míg szép sima anyagot kapunk.
Ezt letakarjuk, langyos helyen egy órát kelesztjük.
Utána megformázzuk a kenyereket, éles szikével tetszőleges mintát vágunk rá, majd formákba helyezzük, langyos vízzel átmosdatjuk, és magas hőmérsékleten kezdjük sütni. Húsz perc után lejjebb vehetjük a hőfokot, így sütjük addig, még szép mosolygós színe lesz. A formákból kiborítva hűtjük, utána lehet szeletelni.