egyszerű étel

Nyögvenyelő

Nyögvenyelő Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 dl víz. A lisztet tálba borítjuk, enyhén sózzuk, ráütjük a tojást, és annyi vizet adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható, ruganyos tésztát kapjunk. Ezt két cipóra osztva pihentetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd a zsírban színesre sütjük. …

Nyögvenyelő Tovább »

Sült túrógombóc

Sült túrógombóc Hozzávalók: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 5 dkg vaj, 8 evőkanál zsemlemorzsa, 2 száraz zsemle, 3 dl tej, 3 dl tejföl. A zsemléket a tejbe beáztatjuk. A megtört túrót a cukorral, és egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük, majd belekeverünk egy tojást, és a tejből alaposan kinyomott …

Sült túrógombóc Tovább »

Hamis halászlé

Hamis halászlé Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 vöröshagyma, 4 teáskanál őrölt paprika, só. A vöröshagymát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, és két liter enyhén sós vízben feltesszük főni. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és beletesszük a levesbe. Felforraljuk, majd hozzáadjuk az őrölt paprikát. Amikor puhára főtt, krumplinyomóval enyhén megtörjük, hogy sűrítse a levesünket, és már tálalhatjuk is.

Tojásos krumpli – tardi reggeli

Tojásos krumpli – tardi reggeli Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 4 tojás, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt paprika, 20 dkg kenyérszalonna, 20 dkg lángolt kolbász, 2 evőkanál sertészsír. A krumplit megtisztítjuk, lereszeljük. Egy serpenyőbe, vagy lábasba beletesszük a zsírt, felolvasztjuk, és ráborítjuk a krumplit. Sűrűn kevergetve 15-20 perc alatt megsütjük. A szalonnát …

Tojásos krumpli – tardi reggeli Tovább »

Tarka varnyú leves

Tarka varnyú leves Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, só, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, 1 burgonya, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 2 csapott evőkanál őrölt paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld. A betéthez: 2 tojás, fél dl víz, 1 teáskanál só, 5 evőkanál liszt, kevés zsír, 2 zsemle, vagy kenyér. A vöröshagymát …

Tarka varnyú leves Tovább »

Savanyú kolbász

Savanyú kolbász Hozzávalók: 30 dkg füstölt kolbász, 5 babérlevél, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, 1 teáskanál őrölt paprika. A vizet lábasba öntjük, a kolbászt alaposan megmossuk, kb. nyolc centis darabokra vágjuk, beletesszük a vízbe, dobunk mellé öt babérlevelet, és tíz percig főzzük. A lisztet vízzel simára keverjük. A …

Savanyú kolbász Tovább »

Darás sterc krumplival

Darás sterc krumplival Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli, 5 dl búzadara, 1 evőkanál sertészsír, 3 teáskanál só, 1 liter víz. A tálaláshoz: tej, aludttej, lekvár. A zsírt lábasban felmelegítjük, ráöntjük a darát, és zsemlye-színűre pirítjuk. A krumplit megtisztítjuk, és egészen apró kockákra vágjuk. Egy másik lábasba tesszük, egy liter vizet, három teáskanál sót adunk hozzá, és …

Darás sterc krumplival Tovább »

Tejes tarhonyaleves

Tejes tarhonyaleves Hozzávalók: 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 5 dl tej, 1 teáskanál só, 1 tojás, 15 dkg liszt. A zsírt lábasban felmelegítjük. Beleszórjuk a paprikát, elkeverjük, majd azonnal felengedjük fél liter vízzel, és fél liter tejjel. Ízlés szerint sózzuk, és felforraljuk. Egy tojást felverünk, és annyi lisztet szórunk bele, hogy jó kemény …

Tejes tarhonyaleves Tovább »

Nyögvenyelő

Nyögvenyelő Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 tojás, 30 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál só, 3 evőkanál sertészsír, 4 dl tejföl. A megtisztított krumplit káposztagyalun lereszeljük. Sóval, liszttel, tojással elkeverjük. Nem túl lágy tésztát készítünk belőle. Ezt lobogó forró vízbe beleszaggatjuk. Amikor megfőtt leszűrjük, átöblítjük. A szalonnát kockákra vágjuk, és …

Nyögvenyelő Tovább »

Sóágyon sült csirke

Sóágyon sült csirke Hozzávalók: 1 egész csirke, 2 dkg vaj, 2 teáskanál majoránna, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 szép nagy alma, só, 10 szem dió, 1 kg só. A csirkét megtisztítjuk, átmossuk, szárazra töröljük. Belsejét borsos majoránnával átdörzsöljük. Négy alma két végét kivájjuk, az ötödiket négyfelé vágjuk, magházát kiszedjük, és a csirkébe nyomkodjuk. Lábait szorosan …

Sóágyon sült csirke Tovább »