egyszerű étel

Szatmári rakott puliszka

Szatmári rakott puliszka Hozzávalók: 40 dkg kukoricaliszt, 10 dkg vaj, 50 dkg túró, 7 dl tejföl, 20 dkg sajt, 20 dkg füstölt szalonna, 2 teáskanál só. Először a lisztet folyamatos keverés mellett, kb. egy liter vízben puhára főzzük. Adunk hozzá vajat, és teáskanálnyi sót. Olyannak kell lennie, mint egy sűrű habarás. A tepsit vastagon kivajazzuk. […]

Szatmári rakott puliszka Tovább olvasom »

Nyögvenyelő

Nyögvenyelő Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 tojás, 30 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál só, 3 evőkanál sertészsír, 4 dl tejföl. A megtisztított krumplit káposztagyalun lereszeljük. Sóval, liszttel, tojással elkeverjük. Nem túl lágy tésztát készítünk belőle. Ezt lobogó forró vízbe beleszaggatjuk. Amikor megfőtt leszűrjük, átöblítjük. A szalonnát kockákra vágjuk, és

Nyögvenyelő Tovább olvasom »

Sóágyon sült csirke

Sóágyon sült csirke Hozzávalók: 1 egész csirke, 2 dkg vaj, 2 teáskanál majoránna, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 szép nagy alma, só, 10 szem dió, 1 kg só. A csirkét megtisztítjuk, átmossuk, szárazra töröljük. Belsejét borsos majoránnával átdörzsöljük. Négy alma két végét kivájjuk, az ötödiket négyfelé vágjuk, magházát kiszedjük, és a csirkébe nyomkodjuk. Lábait szorosan

Sóágyon sült csirke Tovább olvasom »

Magalevi

Magalevi Hozzávalók: 25 dkg vékonyra metélt tészta (csíktészta), 1 fej vöröshagyma, só, 2 evőkanál étolaj, 1 fakanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt bors. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, fakanálnyi sertészsíron megpároljuk. Bő, enyhén sós vizet forralunk. Étolajat teszünk hozzá, és ebben kifőzzük a tésztát. Amikor elkészült, egy fazékba szűrjük a levét. A

Magalevi Tovább olvasom »

Gölődin leves

Gölődin leves Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál só, 25 dkg liszt. A leveshez 1 fakanálnyi sertészsír, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika. A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és puhára főzzük. Még forrón áttörjük. Amikor kicsit hűlt, hozzáadjuk a zsírt, a sót és a lisztet. Kemény tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán is átdolgozzuk,

Gölődin leves Tovább olvasom »

Főtt bundás kenyér

Főtt bundás kenyér Hozzávalók: fél kg szikkadt kenyér, 15 dkg liszt, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 teáskanál őrölt pirospaprika. A kenyeret felszeleteljük, a haját levágjuk. 3-4 szelet belét összemorzsoljuk. A lisztet csipetnyi sóval, és annyi vízzel csomómentesre kikeverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Közben nagyobb lábosban, kevés sóval vizet forralunk. Egy serpenyőben

Főtt bundás kenyér Tovább olvasom »

Vöröshagyma-szósz gombóccal

Vöröshagyma-szósz gombóccal Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2 dl étolaj, 10 dkg liszt, 2 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál só, 1 teáskanál mustár, 2 teáskanál paprikakrém, 1 kávéskanál köménymag, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 babérlevél. A gombóchoz 4 evőkanál sertészsír, 50 dkg liszt, só. A vöröshagymát megtisztítjuk, laskára vágjuk, és az étolajban pirosra pirítjuk. Beleöntjük

Vöröshagyma-szósz gombóccal Tovább olvasom »

Tejfölös céklaleves

Tejfölös céklaleves Hozzávalók: 1 céklarépa, 1 nagyobb sárgarépa, 1 petrezselyem gyökere, 1 vöröshagyma, 1 csapott evőkanál só, 2 kávéskanál őrölt fűszerkömény, 2 kávéskanál őrölt babérlevél, 2 dl tejföl. A rántáshoz 1 főzőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 fakanál őrölt pirospaprika. A zöldségeket megtisztítjuk. A céklát csíkokra, majd két centis kockákra vágjuk. A sárgarépát és petrezselymet

Tejfölös céklaleves Tovább olvasom »

Bakonyi szalonnás-gombás tócsi

Bakonyi szalonnás-gombás tócsi Hozzávalók: 1 kg burgonya, 15 dkg gomba, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 tojás, 1 dl tejföl, só, 10 dkg liszt, a sütéshez étolaj. Először a krumplit meghámozzuk és lereszeljük. Húsdarálón is ledarálhatjuk a burgonyát, akkor nem veszélyeztetjük a kezünket. A gombát megtisztítjuk, a kalapokat felszeleteljük. A szalonnát apróra felkockázzuk. A reszelt

Bakonyi szalonnás-gombás tócsi Tovább olvasom »

Polányi krumpli saláta

Polányi krumpli saláta Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 kis fej vöröshagyma, só, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 evőkanál étolaj, vagy tökmagolaj. Az öntethez: 1 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál ecet, csipetnyi só. A krumplit héjában megfőzzük, és kihűtjük. A vöröshagymát apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a hagymával együtt tálba tesszük. Sóval,

Polányi krumpli saláta Tovább olvasom »

Leveshús zsemlemártással

Leveshús zsemlemártással Hozzávalók: egy tyúkból főzött leves a zöldségekkel, 5 zsemle, 1 fej fokhagyma, fél dl étolaj, 1 evőkanál őrölt pirospaprika. A zsemléket kockákra vágjuk, és sütőben aranyos barnára pirítjuk. A fokhagymát apróra vágjuk. A levesből a húsokat és a zöldségeket kiszedjük. Étolajon lepirítjuk a fokhagymát, félrehúzzuk, hozzákeverjük az őrölt paprikát, és a tálba szedett

Leveshús zsemlemártással Tovább olvasom »

Krumplis pacsa

Krumplis pacsa Hozzávalók: 1 kg burgonya, só, 3 tojás, másfél dl étolaj, 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő. A sütéshez 2 dl étolaj. A tálaláshoz porcukor, lekvár. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, evőkanálnyi sóval ízesítjük. Beleütjük a tojásokat, másfél deci olajat, és összekeverjük. Rászórjuk a lisztet, a tetejére élesztőt

Krumplis pacsa Tovább olvasom »