hagyományos

Dödölle gombapörkölttel

Dödölle gombapörkölttel Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 15 dkg liszt, 1 teáskanál só, 50 dkg csiperkegomba, 30 dkg vargánya, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, só, csipetnyi őrölt bors. Először a dödölléhez a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, a […]

Dödölle gombapörkölttel Tovább olvasom »

Bableves

Bableves Hozzávalók: 50 dkg tarkabab, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis darab zeller, 2 paradicsom, 1 paprika, 1 csokor zellerzöld, 2 burgonya, 1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál sertészsír, 2 fakanál liszt, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 2 gerezd fokhagyma, só. Amennyiben szárazbabból készítjük, akkor azt előző este beáztatjuk. Másnap átszedjük egy fazékba, felöntjük vízzel, enyhén

Bableves Tovább olvasom »

Kukoricamálé csipkebogyó lekvárral

Kukoricamálé csipkebogyó lekvárral Hozzávalók: 45 dkg kukoricaliszt, 8 dl tej, 7 dkg zsír, csipetnyi só, 1 vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 5 tojás, fél sütőpor. Tálaláshoz csipkebogyó lekvár. A tejet felforraljuk. A lisztet tálba öntjük, és a forró tejjel apránként összekeverjük. Addig várunk vele, amíg elviselhetően melegre hűl. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A langyos, sűrű

Kukoricamálé csipkebogyó lekvárral Tovább olvasom »

Perec kalács

Hozzávalók: (10 perechez) 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 db tojás, 10 dkg zsír, 1 dl kefir, 3,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő. A mártogatóshoz: 3 dl tejföl, 1 kávéskanál só, csipetnyi fehérbors.   Egy kisebb edényben másfél deci tejet a cukorral meglangyosítunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A

Perec kalács Tovább olvasom »

Krumplis gánica mákkal

Krumplis gánica mákkal – Krumpán Kfnotn mit Mang Hozzávalók: 60 dkg krumpli, só, 1 db kisebb lila hagyma, 1 evőkanál liszt, zsír, 2 evőkanál darált mák, 1 evőkanál cukor. A krumplit megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, majd két teáskanál sóval ízesített vízben megfőzzük. Amikor elkészült, a vizet leöntjük róla úgy, hogy egy keveset hagyunk rajta. A

Krumplis gánica mákkal Tovább olvasom »

Madártej

Madártej Hozzávalók: 1liter tej, 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 1 vanília rúd, 1 púpos evőkanál liszt. Egy lábas aljába fél deci vízre ráborítunk kilenc deci tejet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és vanília rudat, majd feltesszük melegedni. Egy deci hideg tejet félreteszünk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket felverjük, négy evőkanál cukorral kemény habot

Madártej Tovább olvasom »

Mákos és zsemlemorzsás nudli

Mákos és zsemlemorzsás nudli Hozzávalók: 1,5 kg krumpli, só, 1 tojás, 20 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, fél deci étolaj, 20 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg darált mák, 25 dkg cukor. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, még forrón áttörjük, és hűlni hagyjuk. Ízesítjük egy teáskanál sóval. Ütünk bele egy tojást,

Mákos és zsemlemorzsás nudli Tovább olvasom »

Négerkocka

Négerkocka Hozzávalók: 5 tojás sárgája, 25 dkg porcukor, 12,5 dkg margarin, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 3 evőkanál kakaó, 2,5 dl tej, 3 dl baracklekvár. A habhoz: 5 tojás fehérje, 25 dkg porcukor. A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál étolaj (olíva olaj). A tepsihez: 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt. A lisztet a kakaóval

Négerkocka Tovább olvasom »

Hagymás rostélyos

Hagymás rostélyos Hozzávalók: 4 szelet rostélyos, 50 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál sertészsír, liszt. A pácoláshoz: só, bors, 2 evőkanál mustár, 2 dl étolaj. Körethez: 1 kg burgonya, só, a sütéshez étolaj. A húsokat enyhén kiklopfoljuk, a vastagabb inakat bevágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és mustárral átkenjük mindkét oldalát. Egy tálba étolajat öntünk, ebben megforgatjuk, majd legalább egy

Hagymás rostélyos Tovább olvasom »

Burgonyafőzelék hagymával és kolbásszal

Burgonyafőzelék hagymával és kolbásszal Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 vöröshagyma, 30 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 2 evőkanál 10%-os ecet, só, 5 fakanál sertészsír, 5 fakanál liszt, késhegynyi őrölt feketebors, 2 babérlevél. A krumplit megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk. Megsózzuk, rádobjuk a babérleveleket, csipetnyi borsot, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a lábas tartalmát. Feltesszük főzni.

Burgonyafőzelék hagymával és kolbásszal Tovább olvasom »