kelt tészta

Ostoros kalács

Ostoros kalács Hozzávalók: (3 rúd kalácshoz) 80 dkg liszt, 4 tojás, 2 evőkanál étolaj, 4 evőkanál porcukor, 3 dkg élesztő, 5 dl tej, csipetnyi só. Töltelék: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál jó minőségű kakaópor, 10 dkg dió. A tejet meglangyosítjuk. Két decit egy bögrébe öntünk, két evőkanál porcukorral elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, […]

Ostoros kalács Tovább olvasom »

Almás lepény kemencében sütve

Almás lepény kemencében sütve Hozzávalók: (1 hatalmas, vagy 3 sütőtepsi nagyságú lepényhez) 2 kg liszt, 1,5 liter tej, 10 dkg élesztő, 40 dkg cukor, csipetnyi só, 4 tojás, 40 dkg margarin, 4 evőkanál zsemlemorzsa. Töltelék: 10 kg alma, 70 dkg cukor, 1 evőkanál fahéj, 3 evőkanál vaníliás cukor. Egy-két tojás a kenéshez. Először az élesztőt

Almás lepény kemencében sütve Tovább olvasom »

Aranygaluska kuglófsütőben, vaníliasodóval

Aranygaluska kuglófsütőben, vaníliasodóval Hozzávalók: (3 kuglófsütőhöz) 1 kg liszt, 5 dl tej, 12 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 3 bio citrom héja, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, 5 dkg élesztő. A forgatáshoz: 50 dkg darált dió, 25 dkg kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 15 dkg olvasztott vaj. Sodó: 2 liter 3,5%-os (házi) tej, 6 tojás sárgája,

Aranygaluska kuglófsütőben, vaníliasodóval Tovább olvasom »

Almás bukta

Almás bukta Hozzávalók: (1 sütőtepsihez) 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 tojás, 0,5 dl étolaj, 10 dkg vaj. Töltelék: 1 kg alma, 15 dkg cukor, 3 teáskanál őrölt fahéj, fél citrom leve, pár evőkanál búzadara, 2 evőkanál étolaj. Enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet

Almás bukta Tovább olvasom »

Lekváros patkó

Lekváros patkó Hozzávalók: (2 patkóhoz, 1 normál méretű tepsibe) 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dl tej, 8 evőkanál olvasztott sertészsír, 1 teáskanál só, 10 dkg cukor, 60 dkg szilvalekvár.  1 tojás a kenéshez. A lisztet cukorral, sóval összekeverjük. Közepébe fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd apránként adagolt langyos tejjel, négy evőkanál olvasztott zsírral

Lekváros patkó Tovább olvasom »

Sós lepény

Sós lepény Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 1,5 dl tej, langyos víz, 2-3 evőkanál étolaj. A tetejére étolaj, só. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet átszitáljuk, egy evőkanál sóval összekeverjük. Beleborítjuk a felfutott élesztőt, valamint egy evőkanál

Sós lepény Tovább olvasom »

Csörögefánk kelt tésztából

Csörögefánk kelt tésztából Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 1 dl tej. A tálaláshoz rummal elkevert kajszibaracklekvár. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba borítjuk, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a

Csörögefánk kelt tésztából Tovább olvasom »

Napraforgókalács

Napraforgókalács Hozzávalók: (2 kalácshoz) 50 dkg finomliszt, 1 tojás, 2 dl tejföl, 3 evőkanál étolaj, 1,5 kávéskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő. A tetejére 1 tojás a kenéshez. Töltelék: sóval, borssal fűszerezett töpörtyűkrém. A tejet meglangyosítjuk, szórunk bele egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet

Napraforgókalács Tovább olvasom »

Krumplilángos

Krumplilángos Hozzávalók: 1 kg főtt, áttört krumpli, 40 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 5 dkg vaj. Tálaláshoz: olvasztott zsír, szilvalekvár, dió, tejföl. Összegyúrjuk a tésztát. A tört krumplihoz vajat, sót, lisztet és tojást adunk, ezekkel alaposan kidolgozzuk. Akkor lesz jó, ha már nem ragad a kézre a tészta. Lisztezett gyúródeszkán rudat formázunk belőle,

Krumplilángos Tovább olvasom »