tök

Tökbél leves grízgaluskával

Tökbél leves grízgaluskával Hozzávalók: 2 közepes spárgatök, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyem, fél zellergumó, 1 nagyobb vöröshagyma, egészbors, 1 szál lestyán, só. Grízgaluska: 15 dkg búzadara, 3 dkg zsír, csipetnyi őrölt bors, kis csokor petrezselyemzöld, 3 tojás, só. A tököt félbevágjuk, belsejét kivájjuk és egy nagy tálba tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselyem […]

Tökbél leves grízgaluskával Tovább olvasom »

Tökmacok fokhagymás tejföllel

Tökmacok fokhagymás tejföllel Hozzávalók: 50 dkg spárgatök, 2 tojás, 6 púpos evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 6 gerezd fokhagyma, kis csokor petrezselyem zöldje, 2 dl tejföl, a sütéshez zsír. Amennyiben zsenge tökünk van, csak megmossuk és lereszeljük, de az öregebbet meg kell hámozni, belsejét kivájni. A petrezselymet

Tökmacok fokhagymás tejföllel Tovább olvasom »

Edit-féle tökös rakottas gazdagon

Edit-féle tökös rakottas gazdagon Hozzávalók: 2 db tök vagy cukkini, 30 dkg darált sertéshús, 2 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 20 dkg füstölt kolbász, 7 db tojás, 20 dkg előfőzött rizs, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, 3 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1,5 dl

Edit-féle tökös rakottas gazdagon Tovább olvasom »

Töklekvár

Töklekvár Hozzávalók: 2 kg főzőtök, 2 db (bio) citrom, 1,25 kg kristálycukor, 1,5 dl 10%-os ecet, 6 szegfűszeg. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát apróra reszeljük. Öntünk alá fél dl vizet, és a szegfűszeggel együtt feltesszük főzni. A cukrot egy másik lábasba öntjük, adunk hozzá ecetet és másfél deci vizet. Addig forraljuk, amíg mézszerű

Töklekvár Tovább olvasom »

Tökbélleves

Tökbélleves Hozzávalók: egy zsenge tök bele, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 karalábé, 1 kisebb zellergumó, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, késhegynyi paprika, 1 teáskanál só, kis csokor kapor, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál fehérbors. A tököt félbevágjuk, a belső, magos részét kivesszük, feldaraboljuk, és leveses fazékba tesszük. A többi zöldségfélét megtisztítjuk, és

Tökbélleves Tovább olvasom »

Tökkáposzta fasírttal

Tökkáposzta fasírttal Hozzávalók: 1 főzőtök, fél fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál sertészsír, pár csepp 20 %-os ecet, 3 kávéskanál cukor, só, 1 kávéskanál őrölt paprika, 1,5 evőkanál liszt, 2 dl tejföl. A fasírthoz: 1 kg darált sertéshús, 1 teáskanál só, fél kávéskanál őrölt bors, 3 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 4 szelet száraz kenyér.

Tökkáposzta fasírttal Tovább olvasom »

Tökös tészta

Tökös tészta Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 nagy lila hagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 10 dkg pritamin paprika, 1 sárga és 1 zöldpaprika, 1,5 kg vegyes tökféleség (sütőtök, patisszon, cukkini, főzőtök) 2 paradicsom, só, 3 teáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt kömény. A nokedlihez: 4 tojás, 2 evőkanál búzadara,

Tökös tészta Tovább olvasom »

Töklecsó tojással

Töklecsó tojással Hozzávalók: 1 zsenge spárgatök, 10 dkg füstölt kolbász, 10 dkg lecsókolbász, 15 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál étolaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 vöröshagyma, 3 tojás, só, 4 kávéskanál őrölt paprika, 2 dl paradicsomlé. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A tököt vékonyan meghámozzuk, két végét levágjuk, kettészeljük, a közepét kanállal kikaparjuk. Negyedeljük, majd

Töklecsó tojással Tovább olvasom »

Badacsonyi fogas tökfőzelékkel

Balatoni fogas tökfőzelékkel, tökkel töltött derelyével Hozzávalók: 2 kisebb spárgatök, 1 liter húslé, 1 teáskanál só, 10 dkg vaj, 1 evőkanál étolaj, 2 vöröshagyma, 1 csokor kapor száras része, 8-10 db zsenge szőlőlevél, 4 evőkanál orda. A tökös derelyéhez: 40 dkg héjában főtt krumpli, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál szerecsendió, 10

Badacsonyi fogas tökfőzelékkel Tovább olvasom »

Mesztegnyői rétes

Mesztegnyői rétes Hozzávalók: (5 levél réteshez) 1,5 kg liszt, 2 kávéskanál só, 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott sertészsír. A tészta locsolásához további 30 dkg sertészsír. A tejfölös öntethez: 2 tojás fehérje, 1 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 9 dl tejföl. A káposztás töltelékhez: másfél fej káposzta, 1 evőkanál só, 1 fakanál sertészsír, 2 kávéskanál őrölt

Mesztegnyői rétes Tovább olvasom »