Kenyérpogácsa

Kenyérpogácsa

Hozzávalók: 1kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 csapott evőkanál só, 7 dkg vaj, 1 teáskanál cukor, víz. A tepsihez 1 evőkanál zsír.

Az élesztőt kevés langyos vízzel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, belehintjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt és annyi langyos vízzel dagasztjuk, hogy lágy kenyértésztát kapjunk.

A tepsit kizsírozzuk, beletesszük a tésztát, és fél óráig pihenni hagyjuk benne.

A tetejét berácsozzuk, és 150-160 fokra előmelegített sütőben jó fél óra alatt készre sütjük.

Kockákra vágva kínáljuk.

Úrhidán a kenyérpogácsát általában a tejfölös halhoz készítették.