Lecsós vadmáj
Hozzávalók: 1 kg vadmáj, 2 üveg lecsó, 15 dkg zsemlemorzsa, só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál majoránna, 3 vöröshagyma. A sütéshez étolaj.
Az étolajat tárcsán, vagy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk. A májat vékonyabb szeletekre vágjuk, és zsemlemorzsában megforgatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és félkarikákra szeljük.
A forró olajban először a májdarabokat sütjük ki hirtelen, mindkét oldalukon, majd kiszedjük egy papírtörlőre.
A visszamaradt zsiradékban pirosra sütjük a hagymát, erre visszahelyezzük a májat, ráborítjuk a lecsót, és az egészet összesütjük. Ízlés szerint borssal, majoránnával fűszerezzük. Amikor megpuhult a máj, megsózzuk, és már tálalhatjuk is.
A lecsós máj készíthető sertésmájból, illetve friss lecsóból is. A mikóháziak disznóvágáskor kenyérrel fogyasztották, de köretet is adhatunk mellé. Zsámiskával nagyon ízletes, tartalmas étel.