Libacomb sült almával és zöldségekkel
Hozzávalók: (4 főre) Fél liba a combjával és szárnyával. Fűszerkeverék: só, kakukkfű, őrölt bors. A tepsihez 2 evőkanál kacsazsír, 2 alma, 1 nagyobb, negyedelt sárgarépa, 2 fej fokhagyma, 3 vöröshagyma.
Saláta: 2 nagyobb cékla, 50 dkg sárgarépa, étolaj, cukor, balzsamecet, 10%-os ecet, só, őrölt kömény, 2 alma, 2 gerezd fokhagyma.
Batáta köret: 2 nagy édesburgonya, só, őrölt feketebors, kacsazsír.
Burgonya köret: 1 kg sárga krumpli, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, kacsazsír, só, őrölt feketebors.
A tepsit vastagon kikenjük kacsazsírral. A libát alaposan bedörzsöljük sóval, belül pedig fűszerkeverékkel. A sütőforma aljába beletesszük a két kicsumázott almát, majd ráborítjuk a húst, és a bőrét is zsírozzuk. Mellé pakoljuk a tisztított sárgarépát, vöröshagymát. Másfél deci vizet öntünk alá. Lefóliázzuk, majd előfűtött kemencébe, vagy sütőbe helyezve másfél órát sütjük. Ezután a borítást levesszük, és szép színesre pirítjuk.
Közben elkészítjük a köreteket. Mindkét fajta burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Két külön tepsiben fogjuk sütni, ezeket kizsírozzuk, és a krumplikat beletesszük. Sót, borsot, a sárga krumplira még fokhagymát és vágott petrezselymet szórunk, zsírral megcsepegtetjük. Fólia alatt, 300 fokon 15 percig sütjük.
Következnek a saláták. A tisztított céklát és sárgarépát szálasra reszeljük.
A sárgarépához egy csapott evőkanál sót, négy teáskanál cukrot, két gerezd reszelt fokhagymát adunk, és két evőkanál étolajon, kevés vízzel ressre pároljuk. Ezután egy evőkanál balzsamecettel, 1 evőkanál étkezési ecettel, egy teáskanál őrölt borssal, csipetnyi köménnyel összekeverjük.
A reszelt céklát fél deci olajon, fél deci vízzel szintén roppanósra pároljuk. Ízesítjük egy evőkanál cukorral, 1 evőkanál balzsamecettel, egy evőkanál étkezési ecettel, sóval, majd amikor egy kicsit hűlt, egy-két almát is belereszelünk.
A libasültet a kétféle burgonyával és a salátákkal kínáljuk.