Mangalica csülökpörkölt bográcsban

Mangalica csülökpörkölt bográcsban

Hozzávalók: (10 főre) 5 kg mangalica hátsó csülök és tarja, 1,5 kg vöröshagyma, 1 nagy fej fokhagyma, 3 paradicsom, 2 tv-paprika, 2 dl házi sült mangalicazsír, só, őrölt feketebors, őrölt kömény, 6 babérlevél, paprikakrém, kevés csípős paprikakrém, 5 evőkanál csemege fűszerpaprika, 1 zöld csípős paprika.

A húsokat szeletekre, majd kockákra vágjuk. A vöröshagymát, paprikát, paradicsomot nagyobbakra aprítjuk, szét fognak főni az ételben. A fokhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük.

A bogrács aljába zsírt öntünk, rápakoljuk a csontos részeket, majd a húsból egy sort. Beterítjük vöröshagymával, paprikával, paradicsommal, fokhagymával. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak.

Közben a lecsós alapokra soronként másfél evőkanál sót, egy evőkanál borsot és köményt, három teáskanál édes, és egy teáskanálnyi csípős paprikakémet teszünk.

A csípős zöldpaprikát a tetejére helyezzük, majd víz nélkül kezdjük főzni. Amikor a húsok levet engedtek, a további főzés során a levet csak apránként, mindig kevés vízzel pótoljuk. Elkészülési ideje hústól függően két-három óra.

Amikor már megpuhult, őrölt fűszerpaprikával besűrítjük, amennyiben szükséges, a fűszereket pótoljuk, és friss kenyérrel, vagy főtt burgonyával, illetve savanyúsággal kínáljuk.