Paradicsomszósz zsemlegombóccal

Paradicsomszósz zsemlegombóccal

Hozzávalók: (8 főre) Mártás: 3 evőkanál kacsazsír, 2 evőkanál liszt, só, 1 vöröshagyma, 1 szál zellerzöld, 5 evőkanál cukor, 2 liter paradicsomlé. Gombóc: 5 szikkadt zsemle, só, őrölt feketebors, majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 tojás, 30 dkg rétesliszt, 2 vöröshagyma, kacsazsír.

Három evőkanál kacsazsíron megpirítjuk a lisztet, mokkáskanál sót szórunk rá, beledobjuk a megtisztított, félbevágott vöröshagymát. Folyton keverve felöntjük paradicsomlével, hozzáadjuk a zeller zöldjét is. Sűrűre főzzük, majd cukorral ízesítjük.

A gombóchoz a hagymákat apró kockákra vágjuk. A zsemléket kockázzuk, kizsírozott tepsibe szórva, a sütőben pár perc alatt aranyló barnára pirítjuk.

A hagymát két evőkanál zsíron csipetnyi sóval üvegesre pároljuk, majd hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet. Nokedli tésztát készítünk. A tojásokat sóval, borssal, majoránnával, másfél deci vízzel elkeverjük. Beleborítjuk a párolt hagymát, és rétesliszttel kikeverjük a nokedlit. Ebbe kerülnek a megpirult zsemlekockák. Összeforgatjuk, majd húsz percre hűtőszekrénybe tesszük.

Közben vizet forralunk, ebbe kerülnek a vizes kézzel megformázott gombócok.

Amikor megfőtt, paradicsomszósszal együtt tálaljuk.