2020. január 16.

Beleszerelmesedtem a saját honlapunkba, remélem, ez megbocsátható bűn.  Már szerkesztés közben is előfordult, hogy könnyebb volt itt megtalálnom egy ételt, mint a saját nyilvántartásomban. Mert ugye, hol van az a World dokumentum, vagy írott anyag, amelyik három karakterből elkezd vadul keresni, és elég beírnom annyit a gyorskeresőbe, hogy „ker” , és láss csodát, a kerekrépa főzelék alatt máris dobogós, második helyen ott a kereburgyi. Fontos, hogy keresésnél Nektek is legyen egy másodpercnyi türelmetek, ne kattintsatok izomból a beírt szóra, hagyjátok egy gondolatnyit dolgozni a rendszert, és meglesz a jutalmatok.

Szóval, megtalálom a kereburgyit, ami nálam az Ízőrzős ételek nevének versenyében mindenképpen a kedvenceim között van. Rákattintok, és megjelenik nagyban a recept, rögtön megtudom – ha nem emlékeznék rá, de ezt biztos, hogy soha nem fogom elfelejteni – hogy Kerekegyházán készült 2015-ben. A „kere” Kerekegyházára utal, a „burgyi” pedig az ottani tájszóval burgyingos, sűrű bozótos réteket jelöl, ahol a fészkekből a régiek kaszálás közben a hozzávalókban szereplő fürjtojást begyűjtötték.

Amennyiben felfedező kedvetekben lennétek, a recept alatti „Előző” és „Következő” nyilacskákkal megtaláljátok a Kerekegyházán készült többi receptet, sőt, ha kitartóan rácuppantok ezekre a gombokra, időrendben a következő, és a Kerekegyházát megelőző epizódok ételeibe is belenézhettek.

A nyilacskák alatt további receptajánlatok találhatók, ott is el lehet csábulni.

Kifejezetten a Ti kérésetekre, utólag került a honlapra a felső sorban a „Helyszínek” oldal. Itt az Ízőrzők településeit találjátok a forgatás sorrendjében, ami most éppen 224 sorból álló listát takar – nem semmi, de ígérem, lesz ez még rosszabb, de legalábbis hosszabb is, az idei forgatások után. Csak kattintsatok a település nevére, és megjelennek az ott készült ételek receptjei.

Persze, kereshettek évszám, vagy éppen az összetevő alapján, de természetesen itt nem mindegy, hogy mit választotok, hiszen a „krumpli” szóval nem sokat szűkítetek, ellenben egy „sertésvelő” megjelölés hét lehetőséget hoz elő, amiből már könnyű választani, vagy megtalálni a keresett finomságot.

Egy javaslat: bátran használjátok az oldalt arra is, ha készítenétek valamilyen ételt, de nincs hozzá recept ötletetek. pl. ennétek egy kapros-túrósat, akkor ezt beírva minden étel előjön, ami az Ízőrzőkben készült ezzel az ízesítéssel. De ha családi ünnepre készültök, és beírjátok, hogy „torta”, akkor máris válogathattok a jobbnál-jobb lehetőségek közül. Maga a paradicsom, amire egyébként szintén érdemes rákeresni.

Ennyit mára, legyen szép napotok!