egyszerű étel

Tócsi

Brevany – tócsi Hozzávalók: 1,5 kg krumpli, 5 tojás, só, 30 dkg liszt, 1 csokor medvehagyma. A sütéshez étolaj, vagy sertészsír. A tálaláshoz 2 dl tejföl. Megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük a krumplit. Fontos, hogy öreg burgonyát használjunk, ezt az ételt újkrumpliból nem lehet elkészíteni. Kinyomjuk a levét, hogy ne legyen annyira nedves, így kevesebb liszt […]

Tócsi Tovább olvasom »

Liszt gömböleg leves

Liszt gömböleg leves Hozzávalók: 50 dkg liszt,20 dkg sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 2 dl langyos víz. Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt. A lisztet tálba borítjuk, és hozzáöntjük a forró zsír felét. A visszamaradt zsírban lepirítunk nyolc púpos evőkanál lisztet és jó sűrű, szép barna színű rántást készítünk. Félretesszük hűlni. Két liter vizet egy

Liszt gömböleg leves Tovább olvasom »

Szalonnamártás

Spektung – szalonnamártás Hozzávalók: 4 szelet füstölt szalonna, 2 evőkanál liszt, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 babérlevél, 1 kávéskanál ecet. A füstölt szalonna szeleteket kakastaréjnak bevágjuk, és egy lábasban szép színesre, ropogósra sütjük. Kiszedjük egy tálba. Zsírjában elkeverünk két evőkanál lisztet, és barnára pirítjuk. A tűzről félrehúzva

Szalonnamártás Tovább olvasom »

Tejfölös zsíros gombóc

Tejfölös zsíros gombóc Hozzávalók: 60 dkg liszt, 12 dkg zsír, 1 teáskanál só, 4 dl forró víz. Az öntethez: 1 evőkanál zsír, 1 közepes fej vöröshagyma, csipetnyi só, 1 evőkanál őrölt paprika, 2 dl tejföl. A lisztet összekeverjük a sóval. A vizet és a zsírt külön edényben felforrósítjuk. A tálba fakanál segítségével először a vizet

Tejfölös zsíros gombóc Tovább olvasom »

Nyögvenyelő

Nyögvenyelő Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 dl víz. A lisztet tálba borítjuk, enyhén sózzuk, ráütjük a tojást, és annyi vizet adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható, ruganyos tésztát kapjunk. Ezt két cipóra osztva pihentetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd a zsírban színesre sütjük.

Nyögvenyelő Tovább olvasom »

Sült túrógombóc

Sült túrógombóc Hozzávalók: 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 5 dkg vaj, 8 evőkanál zsemlemorzsa, 2 száraz zsemle, 3 dl tej, 3 dl tejföl. A zsemléket a tejbe beáztatjuk. A megtört túrót a cukorral, és egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük, majd belekeverünk egy tojást, és a tejből alaposan kinyomott

Sült túrógombóc Tovább olvasom »

Hamis halászlé

Hamis halászlé Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 vöröshagyma, 4 teáskanál őrölt paprika, só. A vöröshagymát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, és két liter enyhén sós vízben feltesszük főni. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és beletesszük a levesbe. Felforraljuk, majd hozzáadjuk az őrölt paprikát. Amikor puhára főtt, krumplinyomóval enyhén megtörjük, hogy sűrítse a levesünket, és már tálalhatjuk is.

Hamis halászlé Tovább olvasom »

Tojásos krumpli – tardi reggeli

Tojásos krumpli – tardi reggeli Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 4 tojás, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt paprika, 20 dkg kenyérszalonna, 20 dkg lángolt kolbász, 2 evőkanál sertészsír. A krumplit megtisztítjuk, lereszeljük. Egy serpenyőbe, vagy lábasba beletesszük a zsírt, felolvasztjuk, és ráborítjuk a krumplit. Sűrűn kevergetve 15-20 perc alatt megsütjük. A szalonnát

Tojásos krumpli – tardi reggeli Tovább olvasom »

Tarka varnyú leves

Tarka varnyú leves Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, só, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, 1 burgonya, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 2 csapott evőkanál őrölt paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld. A betéthez: 2 tojás, fél dl víz, 1 teáskanál só, 5 evőkanál liszt, kevés zsír, 2 zsemle, vagy kenyér. A vöröshagymát

Tarka varnyú leves Tovább olvasom »

Savanyú kolbász

Savanyú kolbász Hozzávalók: 30 dkg füstölt kolbász, 5 babérlevél, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, 1 teáskanál őrölt paprika. A vizet lábasba öntjük, a kolbászt alaposan megmossuk, kb. nyolc centis darabokra vágjuk, beletesszük a vízbe, dobunk mellé öt babérlevelet, és tíz percig főzzük. A lisztet vízzel simára keverjük. A

Savanyú kolbász Tovább olvasom »

Darás sterc krumplival

Darás sterc krumplival Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli, 5 dl búzadara, 1 evőkanál sertészsír, 3 teáskanál só, 1 liter víz. A tálaláshoz: tej, aludttej, lekvár. A zsírt lábasban felmelegítjük, ráöntjük a darát, és zsemlye-színűre pirítjuk. A krumplit megtisztítjuk, és egészen apró kockákra vágjuk. Egy másik lábasba tesszük, egy liter vizet, három teáskanál sót adunk hozzá, és

Darás sterc krumplival Tovább olvasom »

Tejes tarhonyaleves

Tejes tarhonyaleves Hozzávalók: 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 5 dl tej, 1 teáskanál só, 1 tojás, 15 dkg liszt. A zsírt lábasban felmelegítjük. Beleszórjuk a paprikát, elkeverjük, majd azonnal felengedjük fél liter vízzel, és fél liter tejjel. Ízlés szerint sózzuk, és felforraljuk. Egy tojást felverünk, és annyi lisztet szórunk bele, hogy jó kemény

Tejes tarhonyaleves Tovább olvasom »