gombóc

Marhaszelet paprikás krumpligombóccal

Marhaszelet paprikás krumpligombóccal Hozzávalók: 60 dkg marha fehérpecsenye, 1 vöröshagyma, 1 dkg őrölt paprika, só, őrölt feketebors, 5 dkg zsír, 1 paprika, 1 paradicsom. A gombóchoz: 40 dkg burgonya, 1 vöröshagyma, 20 dkg liszt, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl, kis csokor petrezselyemzöld, só, 3 dkg zsír, 1 teáskanál őrölt paprika. A krumplit felöntjük vízzel, és …

Marhaszelet paprikás krumpligombóccal Tovább »

Tejes krumplileves sós kőttessel

Tejes krumplileves sós kőttessel Hozzávalók: 1 liter tej, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, 25 dkg vaj (margarin), 1,5 kg liszt, 4 evőkanál sertészsír, 1 tojás. Leves: 2 nagy sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 50 dkg krumpli, 2 fakanál sertészsír, só, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 liter tej, 1 csokor petrezselyemzöld. A kőttes elkészítésével …

Tejes krumplileves sós kőttessel Tovább »

Halgombóc leves

Halgombóc leves Hozzávalók: (15 főre) 2 kg vegyes hal (amur, ponty, harcsa, busa) fej, farok, bőr és törzs részei. 3 nagy vöröshagyma, só, 3 evőkanál őrölt paprika, 2 evőkanál csípős paprikakrém, őrölt feketebors, 2 kisebb vöröshagyma párolva, 1,5 kg filézett hal, 3 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 evőkanál zsemlemorzsa. A halakat kifilézzük, bőrüket levágjuk. A …

Halgombóc leves Tovább »

Kecskeordás gombóc fahéjas tejfellel

Kecskeordás gombóc fahéjas tejfellel Hozzávalók: 30 dkg kecskeorda, 1 teáskanál fahéj, 3 evőkanál cukor, 4 dl tej, 5 púpos evőkanál búzadara, 1 (bio) citrom héja, 3 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 2 evőkanál porcukor, ízlés szerint gyümölcs. A tejet felforraljuk a cukorral és csipetnyi sóval. Belekeverjük a búzadarát, és sűrűre főzzük. Amikor elkészült félretesszük, és teljesen …

Kecskeordás gombóc fahéjas tejfellel Tovább »

Liszt gömböleg leves

Liszt gömböleg leves Hozzávalók: 50 dkg liszt,20 dkg sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 2 dl langyos víz. Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt. A lisztet tálba borítjuk, és hozzáöntjük a forró zsír felét. A visszamaradt zsírban lepirítunk nyolc púpos evőkanál lisztet és jó sűrű, szép barna színű rántást készítünk. Félretesszük hűlni. Két liter vizet egy …

Liszt gömböleg leves Tovább »

Vargányás őzpörkölt sült burgonyagombóccal

Vargányás őzpörkölt sült burgonyagombóccal Hozzávalók: (15 főre) 3 kg vegyes őzhús, 1 kg vargánya, 1,2 kg vöröshagyma, 3 fakanál sertészsír, 4 szelet füstölt tokaszalonna, 3 paradicsom, 3 tv-paprika, só, 1 evőkanál egész kömény, 20 db borókabogyó, 1 evőkanál őrölt feketebors, 8 babérlevél, 4 evőkanál fűszerpaprika, 1 púpos evőkanál kakukkfű, 2 dl vörösbor, fél fej fokhagyma. …

Vargányás őzpörkölt sült burgonyagombóccal Tovább »

Csikós tokány kapros túrógombóccal

Csikós tokány kapros túrógombóccal Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál őrölt paprika, csipetnyi őrölt szerecsendió, 3 savanyú uborka, 2 dl tejföl. A gombóchoz: 50 dkg túró, 6 evőkanál búzadara, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 teáskanál só, 1 …

Csikós tokány kapros túrógombóccal Tovább »

Gombóc juhtúróval és kolbásszal töltve, lecsós ágyon

Gombóc juhtúróval és kolbásszal töltve, lecsós ágyon Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 50 dkg paprika, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 10 dkg sertészsír, 2 teáskanál só, mokkáskanál cukor, 2 evőkanál őrölt paprika. A gombóchoz: 50 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 1 tojás, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 dkg mangalica zsír, 20 dkg juhtúró, …

Gombóc juhtúróval és kolbásszal töltve, lecsós ágyon Tovább »

Babfőzelék vizes gombóccal

Babfőzelék vizes gombóccal Hozzávalók: 50 dkg szárazbab, 5 sárgarépa, 5 petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 30 dkg füstölt sonka, 1 evőkanál só. A rántásba: 1 evőkanál zsír, 1 púpos evőkanál liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt paprika. A gombóchoz: 50 dkg liszt, 3 teáskanál …

Babfőzelék vizes gombóccal Tovább »

Bocspor – füstölt hús savanyú mártásban

Bocspor – füstölt hús savanyú mártásban Hozzávalók: 1 kg füstölt oldalas, 3 dl tejföl, 3 babérlevél, 6 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 8 tojás, 1 evőkanál zsír, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet. A gombóchoz: 30 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál zsír, 1 kg krumpli. A főzővízbe …

Bocspor – füstölt hús savanyú mártásban Tovább »

Karádi kanászleves

Karádi kanászleves Hozzávalók: (8 főre) 20 dkg húsos füstölt szalonna, 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 vöröshagyma, 4 krumpli, 1 zellergumó, 1 karalábé, 20 dkg vegyes erdei gomba, 2 l csontlé, 25 dkg sertéscomb, 2 evőkanál őrölt paprika, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt feketebors, só, 0,5 dl étolaj. A gombóchoz: 25 dkg …

Karádi kanászleves Tovább »

Húsgombócos lecsó

Húsgombócos lecsó Hozzávalók: 50 dkg darált sertéscomb, 5 dkg rizs, 1,5 kg paprika, 1 kg paradicsom, 3 vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 5 dkg sertészsír, 2 tojás, 2 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 5 teáskanál őrölt paprika, 4 gerezd fokhagyma. Először a gombócokat készítjük el. A rizst megfőzzük, és kihűtjük. A darált sertéshúshoz hozzáadjuk …

Húsgombócos lecsó Tovább »