gombóc

Rántott gombóc

Rántott gombóc Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 60 dkg liszt, 2 evőkanál olvasztott zsír, só. Rántás: 2 fakanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A főzőlevet leöntjük, a krumplit áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Lisztet, sót, olvasztott zsírt gyúrunk bele, majd kis gombócokat készítünk belőle. Ezeket forró, …

Rántott gombóc Tovább »

Káposztás-húsos gombócok

Káposztás-húsos gombócok Hozzávalók: tölteléke a húsos batyuval megegyező. Gombóc tésztája: 50 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 1 tojás, 5 evőkanál tejföl, fél evőkanál só. A forgatáshoz: 1 púpos fakanál sertészsír, 15 dkg zsemlemorzsa. Öntet: 2 evőkanál sertészsír, 6 evőkanál tejföl, teáskanálnyi só, 1 teáskanál őrölt bors. A krumplit megfőzzük, áttörjük, kihűtjük. Teszünk hozzá lisztet, sót, …

Káposztás-húsos gombócok Tovább »

Savanyú káposztás húsgombócleves gazdagon

Savanyú káposztás húsgombócleves gazdagon Hozzávalók: (12 főre) 90 dkg darált sertéslapocka, 30 dkg kolozsvári szalonna, 1 db füstölt csülök, 45 dkg füstölt kolbász, 90 dkg savanyú káposzta, 15 dkg rizs, 4 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, só, őrölt bors, őrölt kömény, 1 púpos evőkanál zsír, másfél evőkanál őrölt paprika, …

Savanyú káposztás húsgombócleves gazdagon Tovább »

Húsgombócos káposztaleves

Húsgombócos káposztaleves Hozzávalók: 60 dkg friss savanyú káposzta, 10 dkg füstölt sonka, 20 dkg sertéscomb, 50 dkg darált sertéshús, 6 dkg rizs, 1 tojás, só, 20 szem egész bors, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 dl házi paradicsomlé, másfél vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 1 teáskanál őrölt bors. Rántás: 1 evőkanál liszt, fél evőkanál zsír, …

Húsgombócos káposztaleves Tovább »

Fácánhúsleves töpörtyűgombóccal

Fácánhúsleves töpörtyűgombóccal Hozzávalók: 1 fácán húsa, 4 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 zeller, 1 tv-paprika, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 2 burgonya, egy csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zellerzöld, só, 20 szem egészbors. A gombóchoz: 20 dkg darált töpörtyű, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál búzadara, 4 evőkanál …

Fácánhúsleves töpörtyűgombóccal Tovább »

Szaftos gombóc

Szaftos gombóc Hozzávalók: 4 közepes burgonya, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, 2 evőkanál búzadara, 40 dkg liszt, só. Szaft: 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 merőkanál krumpli főzőlé. A tálaláshoz tejföl. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, majd egy teáskanál sóval ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a főzőlevét félretesszük a szafthoz. A forró krumpli összetörjük, …

Szaftos gombóc Tovább »

Sváb gombóc leves

Sváb gombóc leves Hozzávalók: húsleves alap zöldségekkel. A gombóchoz: 2 közepes vöröshagyma, 25 dkg pulyka (vagy csirke) máj, étolaj (zsír), só, szerecsendió, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 3 szelet kenyér, 1 tojás, zsemlemorzsa, kis csokor petrezselyemzöld. A sütéshez zsír, vagy étolaj. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és kevés zsiradékon lepirítjuk. A máj felét lekaparjuk, a többit …

Sváb gombóc leves Tovább »

Aranygombóc ezüstlével

Aranygombóc ezüstlével Hozzávalók: 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl víz, 1 liter tej, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fehérbors. A gombóchoz: 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 20 dkg kukoricaliszt, só, kevés leves lé. Először a gombóchoz felteszünk melegedni egy liter vizet két teáskanál sóval. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra …

Aranygombóc ezüstlével Tovább »

Paradicsomos hús nagygombóccal

Paradicsomos hús nagygombóccal Hozzávalók: A húsleveshez: 1 kg sertéstarja, 2 gerezd fokhagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 3 szelet zeller, 1 karalábé, só, 15 szem egészbors. A szószhoz: 1 liter házi paradicsomlé, egy fakanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál bazsalikom. …

Paradicsomos hús nagygombóccal Tovább »

Zsemlegombócos bableves és tejfölös babsaláta

Zsemlegombócos bableves és tejfölös babsaláta Hozzávalók: 1,5 kg fehérbab, 2 zsemle, 6 evőkanál étolaj, 1 szál zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 sárgarépa, 4 petrezselyemgyökér, 1 kisebb vöröshagyma, 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só, 1 kg liszt, 4 tojás, 20 dkg szikkadt kenyér, 2 dl aludttej. A babot előző este bő vízbe tesszük, és …

Zsemlegombócos bableves és tejfölös babsaláta Tovább »

Kétbodonyi tekert hús, krumpli gombóccal

Kétbodonyi tekert hús, krumpli gombóccal Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj, 3 fej vöröshagyma, só, őrölt feketebors, 1 púpos fakanál zsír, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl. A gombóchoz: 1 kg krumpli, só, 1 tojás, 15-20 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra …

Kétbodonyi tekert hús, krumpli gombóccal Tovább »

Lisztes gombóc dinsztelt káposztával

Lisztes gombóc dinsztelt káposztával Hozzávalók: 1,5 kg káposzta, 1 közepes vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 dkg só, 1 teáskanál egész köménymag, 1 dl víz, 1 dkg cukor, 1 teáskanál 10%-os ecet. A gombóchoz: 50 dkg liszt, 7,5 dl forró víz, 3 evőkanál forró zsír, 2 teáskanál só. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és zsírban megpároljuk. A …

Lisztes gombóc dinsztelt káposztával Tovább »