házi tészta

Harcsapörkölt zalai módra, házi túrós csuszával

Harcsapörkölt zalai módra, házi túrós csuszával Hozzávalók: egy három kilós harcsa, vagy 1,8 kg bőrös harcsafilé, só, 40 dkg vöröshagyma, fél fej fokhagyma, 2 teáskanál őrölt feketebors, 7 evőkanál őrölt paprika, 10 dkg füstölt szalonna –és a szalonna bőrkéje, 2 dl étolaj, 2 paradicsom. A tésztához: 50 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 1 kg […]

Harcsapörkölt zalai módra, házi túrós csuszával Tovább olvasom »

Sonkás zöldborsópörkölt metélt tésztával

Sonkás zöldborsópörkölt metélt tésztával Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg liszt, 2 teáskanál só, 2 tojás, víz, 2 evőkanál étolaj. A pörkölthöz: 20 dkg házi füstölt sonka, 20 dkg szálasra szelt vöröshagyma, 50 dkg zsenge zöldborsó, 1 evőkanál sertészsír, fél dl étolaj, 1 teáskanál őrölt paprika, kis csokor petrezselyem-és lestyán zöldje, 1 teáskanál liszt. Először a

Sonkás zöldborsópörkölt metélt tésztával Tovább olvasom »

Bableves lisztes sterccel

Bableves lisztes sterccel Hozzávalók: 25 dkg tarkabab, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt szalonna, kevés sonka, 1 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 szál zeller zöld, 3 babérlevél, só, 1 teáskanál őrölt paprika. A lisztes sterchez: 1 nagyobb burgonya, só, 20 dkg sertészsír, 50 dkg

Bableves lisztes sterccel Tovább olvasom »

Gombuca

Gombuca Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 4 evőkanál tejföl, 1 teáskanál őrölt paprika. A lisztet tálba tesszük, közepébe beleütjük a tojást, sóval ízesítjük, és annyi langyos vízzel összegyúrjuk, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Vizet forralunk. A gombucát széthúzogatjuk, és a lobogó vízbe a csipetkénél

Gombuca Tovább olvasom »

Bableves és főzelék schupnudlival

Bableves és főzelék schupnudlival Hozzávalók: 1 kg bab, 1 fej vöröshagyma, 2 cseresznye paprika, 6 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 3 sárgarépa, 2 paradicsom, 2 teáskanál őrölt paprika, só. A schupnudlihoz: 1 kg krumpli, 1 tojás, teáskanálnyi só, liszt (amennyit a krumpli felvesz), 15 dkg zsemlemorzsa, egy fakanál zsír. A csipetkéhez: 1 tojás, csipetnyi só,

Bableves és főzelék schupnudlival Tovább olvasom »

Káposztás babos tészta

Káposztás babos tészta Hozzávalók: a tésztához: 3 tojás, 50 dkg liszt, víz, csipetnyi só. 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 2 evőkanál sertészsír, 25 dkg szárazbab, só. A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, amit kicsit pihentetünk, majd kisodrunk, és a szokásosnál szélesebb metéltet vágunk belőle. A füstölt szalonnát kockákra, a

Káposztás babos tészta Tovább olvasom »

Suhantott tésztaleves

Suhantott tésztaleves Hozzávalók: 5 sárgarépa, 6 petrezselyem, 5 közepes burgonya, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 1 fakanálnyi zsír, 3 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors. A tésztához: 1 tojás, csipetnyi só, liszt, víz. Megtisztítjuk, és feldaraboljuk a zöldségeket. A sárgarépát és petrezselyem gyökeret hasábokra, a krumplit és gombát kockákra vágjuk.

Suhantott tésztaleves Tovább olvasom »

Orjaleves csigatésztával

Orjaleves csigatésztával Hozzávalók: (10 főre) 5 kg húsos orja csont, másfél kg sárgarépa, 1 kg petrezselyem gyökér, 3 vöröshagyma, 1 zellergumó, 1 csokor petrezselyem-és zeller zöld, 1 fej fokhagyma, 1 paprika, só, egész feketebors. A tésztához: 2 tojás, 20-30 dkg liszt, csipetnyi só, kevés víz. A húsos csontot kiáztatjuk, majd egy nagy leveses fazékban, hideg

Orjaleves csigatésztával Tovább olvasom »

Csícsaleves

Csícsaleves Hozzávalók: 3 sárgarépa, 3 petrezselyem gyökér, 1 vöröshagyma, 1 karalábé, csokornyi zeller zöld és petrezselyemzöld, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál paprikakrém, só, 10 szem feketebors. A csícsa tésztához: 20 dkg liszt, 2 -3 evőkanál rétesliszt, csipetnyi só, 1 tojás. A rántáshoz: 1 fakanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika.  A zöldségeket

Csícsaleves Tovább olvasom »

Liba pörkölt szőlőfejes tésztával

Liba pörkölt szőlőfejes tésztával Hozzávalók: 1 egész (4-5 kg) liba, 70 dkg vöröshagyma, 3 szem paprika, 3 paradicsom, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál majoránna, 1 fej fokhagyma. A szőlőfejes tésztához: 3 tojás, 75 dkg liszt. A megtisztított libát kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A liba

Liba pörkölt szőlőfejes tésztával Tovább olvasom »

Savanyú káposztás metélt tészta

Savanyú káposztás metélt tészta Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg vágott savanyú káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 15 dkg füstölt szalonna, só. A savanyú káposztát vízben megáztatjuk, kicsavarjuk, majd kisebb darabokra elszeljük. A szalonnát csíkokra vágjuk, és lassú tűzön zsírjára pirítjuk. Belekeverjük a káposztát, amit kb. háromnegyed óra alatt puhára párolunk. A hagymát

Savanyú káposztás metélt tészta Tovább olvasom »

Csirkepaprikás tésztával

Csirkepaprikás tésztával Hozzávalók: 2 kg csirkehús (láb, comb, hát, nyak), 4 fej vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, só, 3 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál paprika-és paradicsomkrém, 1 tv-paprika, 1-2 szelet csípős paprika, 1 hámozott paradicsom, 5 szem burgonya, 2 zellerlevél. A tésztához: 40 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 fakanálnyi

Csirkepaprikás tésztával Tovább olvasom »