kenyér

Rozskenyér

Rozskenyér Hozzávalók: 36 dkg kenyérliszt (BL-80), 24 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1,2 dkg só, 4,2 dl víz, 9 dkg kovász, 2 kis ág rozmaring. A sütőedényhez: 2 evőkanál étolaj. A kétféle lisztet vízzel összedolgozzuk, átgyúrjuk. Beletesszük a kovászt, majd a sót, és az apróra összevágott rozmaringot. Munkalapra helyezzük, ott is alaposan kidolgozzuk, végül megcsapkodjuk. Egy […]

Rozskenyér Tovább olvasom »

Házi kenyér

Házi kenyér Hozzávalók: öreg tészta: borsónyi (0,3 dkg élesztő),16 dkg liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál étolaj, víz. 50 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál étolaj. A sütés előtti napon a hozzávalókból elkészítjük az öreg tésztát. Ezt szobahőmérsékleten, lefedve, másnapig állni hagyjuk. A lisztet dagasztótálba borítjuk, hozzáadjuk az

Házi kenyér Tovább olvasom »

Fehérboros nyúlmáj pástétom lepény kenyérrel

Fehérboros nyúlmáj pástétom lepény kenyérrel Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma, 20 dkg vaj, 2 szál rozmaring, 1 csapott evőkanál majoránna, 50 dkg nyúlmáj, 1 dl száraz fehérbor, só, őrölt feketebors, 1 nagyobb gerezd fokhagyma. Lepényhez: 2 decis csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, ugyanannyi tönköly fehérliszt, 1 teáskanál szárított élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 2 kávéskanál só, 1 evőkanál

Fehérboros nyúlmáj pástétom lepény kenyérrel Tovább olvasom »

Lipót óriás kenyere

Lipót óriás kenyere Hozzávalók: 50 kg BL80-as kenyérliszt, 35-40 liter langyos víz, kb. 1 kg élesztő, 1,5 kg só, 20 liter kovász. A lisztet nagy dagasztóteknőbe borítjuk, beleöntjük az előzőleg elkészített kovászt, rászórjuk a sót, az összemorzsolt élesztőt, és langyos vízzel elkezdjük összeállítani, kigyúrni a tésztát. Amikor a folyadékkal már kellő sűrűségű alapot kaptunk, akkor

Lipót óriás kenyere Tovább olvasom »

Töltött libanyak hagymás tört burgonyával

Töltött libanyak hagymás tört burgonyával Hozzávalók: 3 libanyak bőre, 3 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2 szelet szikkadt kenyér, 3 evőkanál libazsír, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 3 csirkemáj, 2 tojás. A körethez: 1 kg krumpli, 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál libazsír. A libanyak bőröket besózzuk, szűkebbik végét

Töltött libanyak hagymás tört burgonyával Tovább olvasom »

Házi kenyér és langali

Házi kenyér és langali Hozzávalók: (3 kenyérhez és 2 langalihoz): 6 kg liszt, az előző sütésből félretett kovász, 5 dkg élesztő, só. A langalihoz: 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál zsír, só, négy dl tejföl. Az előző sütésből félretett kovászt bő, langyos vízbe beáztatjuk. A lisztet dagasztóteknőbe szitáljuk. A megázott kovászt a lisztben kialakított mélyedésbe öntjük,

Házi kenyér és langali Tovább olvasom »