kukoricadara

Kukorica prósza

Kukorica prósza Hozzávalók: 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg kukoricadara, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 1 tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom héja, 1 púpos evőkanál sertészsír, 2 dl szilvalekvár, 10 dkg durvára tört dió, kevés porcukor. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a vaníliás cukrot, és a kristálycukor felét. A lisztet és a […]

Kukorica prósza Tovább olvasom »

Málé lapótya

Málé lapótya Hozzávalók: (10 főre) 1 kg kukoricaliszt, 20 dkg kukoricadara, 20 dkg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, másfél liter tej, kávéskanálnyi só, fél dkg élesztő, 4 tojás, vaníliás cukor, étolaj a sütéshez, a tetejére porcukor. A málé (kukorica) lisztet és darát tálba tesszük a cukorral, és sóval együtt. A felforralt tejjel leöntjük, és alaposan összekeverjük.

Málé lapótya Tovább olvasom »

Töltött káposzta kukoricakásával

Töltött káposzta kukoricakásával Hozzávalók: 1 kg kukoricakása, 1 kg savanyú káposzta levél, 1 kg füstölt sonka, 30 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 1 gerezd fokhagyma, 3 vöröshagyma, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, 3 teáskanál fűszerpaprika, 50 dkg vágott savanyú káposzta. A rántáshoz: 1 fakanál sertészsír, 2 csapott evőkanál

Töltött káposzta kukoricakásával Tovább olvasom »

Kolbászos kása

Kolbászos kása Hozzávalók: 40 dkg kukoricakása, 2 teáskanál só, 2 evőkanál sertészsír, 30 dkg füstölt kolbász, 3 evőkanál étolaj. Lábosban kétliternyi vizet forralunk. Beleborítjuk a sót, és apránként a kukoricakását. Folytonosan kevergetve fél óra alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve félretesszük hűlni. A füstölt kolbászt 10 centis darabokra vágjuk, és olvasztott zsírban átsütjük. Azt is

Kolbászos kása Tovább olvasom »

Rakott puliszka

Rakott puliszka Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 20 dkg kukoricaliszt, 4 szál zöldhagyma, 1 csapott evőkanál só, fél dl étolaj, 25 dkg túró. Másfél liter vizet és ízlés szerinti sót felforralunk. Közben étolajban megpirítjuk a fél centis karikákra vágott zöldhagymát. Erre is teszünk csipetnyi sót, hogy puha legyen. A forró vízbe beleöntjük a kukoricadarát, és keverés

Rakott puliszka Tovább olvasom »

Kukoricakásás hurka

Kukoricakásás hurka Hozzávalók: 2 kg kukoricakása, só, 1 csokor majoránna (vagy morzsolt majoránna), babérlevél, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 1 teáskanál őrölt bors, 2 teáskanál majoránna, a sütéshez sertészsír, vagy étolaj. A kukoricakását átmossuk, leöblítjük, leszűrjük, majd enyhén sózott vízben csokornyi majoránnával, 2-3 babérlevéllel puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni. A babérleveleket és a majoránnát

Kukoricakásás hurka Tovább olvasom »

Kukoricakása pirított hagymával

Kukoricakása pirított hagymával Hozzávalók: 2 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl étolaj, 50 dkg kukoricakása, só, 1 babérlevél, csipetnyi őrölt feketebors, teáskanálnyi őrölt pirospaprika. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A kukoricakását többször átmossuk, leszűrjük, lábosba tesszük, és felöntjük egy liter vízzel. Megsózzuk, beledobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, és feltesszük főni. A vöröshagymát felkockázzuk,

Kukoricakása pirított hagymával Tovább olvasom »

Puliszka

Puliszka Hozzávalók: 50 dkg kukoricadara, só, füstölt szalonna zsírja. Másfél liter vizet felforralunk, ízlés szerint sózzuk, majd apránként belekeverjük a kukoricadarát. Addig főzzük, míg besűrűsödik, és átfő. A tányérokba, a puliszka alá kevés átmelegített szalonnazsírt kanalazunk, erre tesszük a puliszkát. Szétterítjük a tányérban. Többféleképpen fogyaszthatjuk. Lehet szalonnazsír nélkül is, kevés tejjel meglocsolva, lekvárral, vagy tejföllel.

Puliszka Tovább olvasom »

Tengeri kásás töltött káposzta

Tengeri kásás töltött káposzta Hozzávalók (20 főre): 2,5 kg tengeri (kukorica) kása, 1,5 kg darált sertéshús (comb, vagy lapocka), 60 dkg füstölt sonka, 60 dkg füstölt szalonna, 4 fej savanyú káposzta, 1 kg vágott savanyú káposzta, 5 nagyobb fej vöröshagyma, 2 púpos fakanál sertészsír, 3 db zöldpaprika, 3 db paradicsom. A fűszerezéshez: 8-10 teáskanál őrölt

Tengeri kásás töltött káposzta Tovább olvasom »

Kukoricakása

Kukoricakása Hozzávalók: 50 dkg kukoricadara, 1 babérlevél, 1 egész fűszerpaprika, só, 2 gerezd fokhagyma, 2 fakanál zsír, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika. Egy liter vizet felforralunk a babérlevéllel, egész paprikával, és sóval. Belekeverjük a kukoricakását, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Amennyiben szükséges, idő közben az elfőtt levet pótoljuk. Amikor puhára főtt, 2 gerezd fokhagymát apró kockákra

Kukoricakása Tovább olvasom »