kukoricadara

Kukoricakásával töltött karalábé

Kukoricakásával töltött karalábé Hozzávalók: (8 főre) 8 nagyobb karalábé, 2,5 dl kukoricakása, 2 tojás, 3 nagyobb vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 kg darált sertéslapocka, só, őrölt feketebors, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 csokor kapor, 2-3 púpos evőkanál sertészsír, 3 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 10 karalábélevél. Egy vöröshagymát megtisztítunk, felkockázunk, és akkora lábasban, amiben majd […]

Kukoricakásával töltött karalábé Tovább olvasom »

Álivánka

Álivánka Hozzávalók: 25 dkg kukoricaliszt, 25 dkg kukoricadara, 15 dkg finomliszt, só, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg zsír, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 dl aludttej (kefir), 5 db tojás, 3 dl szilvalekvár. A liszteket, szódabikarbónát, csipetnyi sót egy tálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákban elkeverjük a zsírt, a cukrot, és az aludttejet. A fehérjéket kevés

Álivánka Tovább olvasom »

Darutollas puliszka

Darutollas puliszka Hozzávalók: (1 tepsihez) 1 kg kukoricadara, 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg sertészsír, só, őrölt feketebors, 2,5 dl tejföl, 2 liter víz. A káposztát kimossuk, kicsavarjuk, és két fakanál zsíron lesütjük. A darát egy evőkanál sóval ízesített vízben sűrűre főzzük, amikor már puffog, levesszük, és hűlni hagyjuk. A tepsit kizsírozzuk. Egy kis edényben

Darutollas puliszka Tovább olvasom »

Kukoricagombóc túróval

Kukoricagombóc túróval Hozzávalók: 2 evőkanál kukoricadara, 6 evőkanál kukoricaliszt, 25 dkg túró, só, 1 tojás sárgája, 1,5-2 dl víz, 2,5 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál zsír, 10 dkg póréhagyma, 1 teáskanál méz, 3 dkg vaj. A darát és lisztet apránként kevés vízzel elkeverjük, abban tíz percig állni hagyjuk. Villával összetörjük benne a

Kukoricagombóc túróval Tovább olvasom »

Kukoricadara savanyú káposztával

Kukoricadara savanyú káposztával Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 8 dl víz, 1 teáskanál só, fél kg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl. Egy fazékba beleöntjük a vizet, a sót, felforraljuk, majd folytonosan keverve hozzáadjuk a darát, és sűrű puliszkát főzünk belőle. Akkor lesz jó, ha már az edény aljától és oldalától is elválik

Kukoricadara savanyú káposztával Tovább olvasom »

Tökös görhe

Tökös görhe Hozzávalók: 1,5 kg spárgatök, 20 dkg kukoricadara, 20 dkg kukoricaliszt, 20 dkg cukor, 30 dkg sertészsír, 1 tojás, fél csomag sütőpor, csipetnyi só. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, evőkanállal kiszedjük a magjait, majd lereszeljük. Egy tálba borítjuk a darát, a lisztet, a sütőport, a sót, a zsírt. Ráütjük a tojást, és összegyúrjuk a tésztát.

Tökös görhe Tovább olvasom »

Szilvás lé – cibere

Szilvás lé – cibere Hozzávalók: 3 liter víz, 10 dkg kukoricadara, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 50 dkg aszalt szilva, 2 dl tej, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál szilvalekvár. A darát átszitáljuk, átmossuk, és forró vízben, egy teáskanál sóval, fedő alatt feltesszük főni. Amikor már megpuhult a dara, hozzáadjuk a szilvát, majd a főzőlével

Szilvás lé – cibere Tovább olvasom »

Oltott tej

Oltott tej Hozzávalók: 2 liter házi tej, 50 dkg átszitált kukoricadara, 2 teáskanál só, 6 evőkanál cukor. A tetejére: 1 liter házi tej, 7 dl tejföl. A kukoricadarát átmossuk, leszűrjük, és a felforrt házi tejjel, kevergetve összefőzzük. Közben beleszórjuk a sót. A cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már a dara megpuhult. Félretesszük, letakarva hagyjuk

Oltott tej Tovább olvasom »

Szarikása

Szarikása Hozzávalók: 8 kg vegyes sertés belsőség: szív, máj, lép, vese, tüdő, nyesedék, 4 liter kikevert vér (erek nélkül). Fűszerkeverék: majoránna, szegfűbors, csemege paprika, csípős paprika, szerecsendió, só, 1,5 kg vöröshagyma, 1 kg zsír, 3 kg durvára darált kukoricadara. A darát előző este vízbe beáztatjuk. Egy katlanban bő vizet forralunk. Amikor lobog, beletesszük a megtisztított

Szarikása Tovább olvasom »

Szilasi smarni

Szilasi smarni Hozzávalók: 2 bögre kukoricadara, 3 tojás, 5 dl tej, 1 közepes nagyságú krumpli, só, 5 dkg mazsola, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, kis üveg sárgabarack lekvár, 2 evőkanál kakaó. Először a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Egy nagyobb tálban a darát, a tejet, a tojásokat összekeverjük. Hozzáadjuk

Szilasi smarni Tovább olvasom »

Baconba tekert szűzérmék erdei gombamártással, juhtúrós puliszkával

Baconba tekert szűzérmék erdei gombamártással, juhtúrós puliszkával Hozzávalók: 40 dkg szűzérme, 20 dkg bacon szalonna, só. Puliszka: 50 dkg kukoricadara, 2 liter víz, 2 evőkanál só, 2 evőkanál kacsazsír, 50 dkg juhtúró, 20 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, 10 dkg bacon szalonna. Gombamártás: 1 fakanál zsír, 20 dkg champion gomba,

Baconba tekert szűzérmék erdei gombamártással, juhtúrós puliszkával Tovább olvasom »

Kemencés kakaspörkölt kukorica gancával

Kemencés kakaspörkölt kukorica gancával Hozzávalók: 1 kisebb kakas, 3 paradicsom, 2 vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors. A gancához: 25 dkg kukoricadara, 2-3 evőkanál sertészsír, só, 1 liter forró víz. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A kakast feldaraboljuk, megmossuk. Egy agyagedény aljába beletesszük a háját, és a zsírt. Megszórjuk

Kemencés kakaspörkölt kukorica gancával Tovább olvasom »