sült tészta

Túrós metélt

Túrós metélt Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg liszt, 2 evőkanál étolaj, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 8 dkg vaj, 6 tojás, csipetnyi só, 1 bio citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 5 dkg mazsola, a tálaláshoz rumos (aromás) baracklekvár. A tepsi előkészítéséhez 5 dkg vaj, három evőkanál zsemlemorzsa. A tálaláshoz porcukor. Először a […]

Túrós metélt Tovább olvasom »

Karácsonyi ostya

Karácsonyi ostya – Vánocsne opladkí Hozzávalók: 1 liter víz, 50 dkg liszt. A mézes változathoz: 1 liter víz, 50 dkg liszt, 2 evőkanál olvasztott kacsazsír, 25 dkg méz. A vizet tálba öntjük, rászitáljuk a lisztet. Az egészet csomómentesre keverjük. Akkor jó, ha tejszín sűrűségű állaga van. A gázon felmelegítjük a sütővasat, átkenjük kevés zsírral, beleteszünk

Karácsonyi ostya Tovább olvasom »

Káposztás aludttejes prósza

Káposztás aludttejes prósza Hozzávalók: 25 dkg liszt, 8 dl aludttej (kefir), 2 dl tejföl, 2 teáskanál só, 20 dkg káposzta, 0,5 dl étolaj, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 tojás. A tepsibe 0,5 dl étolaj. A káposztát lereszeljük, egy teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk. Egy lábasba fél dl étolajat öntünk. A sós léből kinyomjuk a

Káposztás aludttejes prósza Tovább olvasom »

Sütőtök lapcsánka

Sütőtök lapcsánka Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 2 evőkanál liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 csokor petrezselyemzöld, kis csokor kapor. A sütéshez 2 púpos evőkanál sertészsír. A sütőtököt finomra reszeljük, hogy könnyebben átsüljön. Adunk hozzá két evőkanál lisztet, ízlés szerint sót, őrölt borsot és két tojást. Alaposan összekeverjük, majd két tálba

Sütőtök lapcsánka Tovább olvasom »

Császármorzsa

Császármorzsa – Kaiserschmarn Hozzávalók: 5 tojás, 10 evőkanál liszt, 10 evőkanál búzadara, 2 dl tej, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj. A sütéshez 2 evőkanál sertészsír. A kompóthoz: 20 dkg aszalt szilva, 3 evőkanál cukor. A tálaláshoz lekvár és porcukor. Elsőként a kompótot készítjük el. Az aszalékot átmossuk, lábasba borítjuk, kevés cukorral ízesítjük és felöntjük

Császármorzsa Tovább olvasom »

Szögletes sós fánk

Szögletes sós fánk – Kniefleck Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 5 dl tej, 1 púpos evőkanál sertészsír, 1 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő. A sütéshez 4 evőkanál sertészsír. A tálaláshoz tejföl, só, baracklekvár. A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, adunk hozzá sót, elmorzsolunk benne

Szögletes sós fánk Tovább olvasom »

Krumplis fluta meggykompóttal

Krumplis fluta meggykompóttal Hozzávalók: 4 nagyobb darab öreg krumpli, 1 teáskanál só, 2 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 15 dkg félfogós liszt. A sütéshez libazsír. A kompóthoz: 60 dkg magozott meggy, 15 dkg cukor. A magozott meggyre rászórjuk a cukrot, felöntjük másfél dl vízzel, négy-öt percig forraljuk, majd kihűtjük. A krumplit megtisztítjuk, kisebb kockákra vágva

Krumplis fluta meggykompóttal Tovább olvasom »

Keletlen herőce

Keletlen herőce Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 30 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 evőkanál tejföl, diónyi zsír. A tetejére vaníliás porcukor, a sütéshez étolaj. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a zsírt, és összemorzsoljuk. Belekanalazzuk a tejfölt, és a tojások sárgáját is eldolgozzuk benne. Alaposan összegyúrjuk, lisztezett deszkán szétnyújtjuk, majd

Keletlen herőce Tovább olvasom »

Sonkás kockatészta

Sonkás kockatészta Hozzávalók: A tésztához: 3 tojás, csipetnyi só, kevés víz, 50 dkg liszt. A főzővízbe 1 teáskanál só. A tepsi kikenéséhez zsír. A keverékhez: diónyi zsír, 2 púpos evőkanál tejföl, 4 tojás, kávéskanálnyi őrölt feketebors, csipetnyi őrölt kömény, 30 dkg darált füstölt tarja. A tetejére egy tojás, 3 evőkanál tejföl. Először a tésztát készítjük

Sonkás kockatészta Tovább olvasom »

Tejfölös saláta krumpli puffanccsal

Tejfölös saláta krumpli puffanccsal Hozzávalók: A salátához: 1 nagyobb fej saláta, 20 dkg füstölt szalonna, 4 gerezd fokhagyma, só, 2 dl tejföl. Öntet: 2 dl víz, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál ecet, csipetnyi só. A puffancshoz: 30 dkg krumpli, 30 dkg liszt, 1 tojás, 2 kávéskanál só, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 teáskanál

Tejfölös saláta krumpli puffanccsal Tovább olvasom »