Libasült székely krumplisalátával és szilvával

Libasült székely krumplisalátával és szilvával

Hozzávalók: 4 db libacomb, 1 db libamell, só, libaháj. Krumplisaláta: 1 kg krumpli, 2 lilahagyma, só, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál 10 %-os ecet, 1 teáskanál őrölt feketebors, só, 2 teáskanál őrölt paprika. 1 üveg szilvabefőtt.

Először a libahájat összevágjuk, egy nagyobb lábas aljába pakoljuk. A mellet a csontról lefejtjük, zsíros bőrét bekockázzuk. A húsokat alaposan besózzuk, majd a hájra helyezzük. Bő fél deci vizet öntünk alá, kb. háromnegyed órán át főzzük.

Amikor megpuhult, edénnyel együtt sütőbe helyezzük, és ott színesre sütjük.

A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük.

A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, besózzuk, abban állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.

A megfőtt krumplit megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. Megsózzuk, rárakjuk a hagymát.

Tűzhelyen a zsírt felmelegítjük, levesszük, majd ecetet, őrölt borsot, fűszerpaprikát keverünk hozzá. Rálocsoljuk a krumplira, összeforgatjuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, a sót pótoljuk.

Tálalásnál a libasült mellé krumplisalátát és szilvabefőttet kínálunk.