árpagyöngy

Sárgabarackos sertésragu árpagyönggyel

Sárgabarackos sertésragu árpagyönggyel Hozzávalók: 75 dkg sertéslapocka, 0,5 dl olívaolaj, hús alaplé, 2 vöröshagyma, koriander, csipetnyi őrölt kömény, 1 csokor kapor, 1 csokor menta, 1,5 dl aszúbor, 35 dkg sárgabarack, 3 evőkanál garum, 1 dl méz, 50 dkg árpagyöngy, 15 dkg főtt zöldség, só, őrölt feketebors. A húst és a vöröshagymát felkockázzuk. a hagymát elfelezve, […]

Sárgabarackos sertésragu árpagyönggyel Tovább olvasom »

Gerslis töltött káposzta

Gerslis töltött káposzta Hozzávalók: 1 kg dagadó, vagy sertés lapocka, 1 vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 12 dkg gersli (árpagyöngy), 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt paprika, 3 teáskanál paprikakrém, 1 kávéskanál őrölt szegfűbors, 2 teáskanál majoránna, 50 dkg savanyú káposzta, 1 kg savanyú káposzta levél. A tálaláshoz tejföl. A káposzta levelek

Gerslis töltött káposzta Tovább olvasom »

Sonkás, kolbászos árpagyöngy leves

Sonkás, kolbászos árpagyöngy leves Hozzávalók (6-8 főre): 40 dkg parasztsonka, 40 dkg füstölt kolbász, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, fél zellergumó, 8 nagyobb burgonya, 2 dl paradicsomlé, 1 tv-paprika, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 kávéskanál egész kömény, 1 kávéskanál egészbors, 20 dkg árpagyöngy, só, 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál őrölt paprika, 2 evőkanál

Sonkás, kolbászos árpagyöngy leves Tovább olvasom »

Kapros-zöldborsós tokány juhtúrós gerslivel

Kapros-zöldborsós tokány juhtúrós gerslivel Hozzávalók: (12 főre) 3 kg sertéslapocka és comb vegyesen, 1,5 kg vöröshagyma, 1,5 kg zöldborsó, 50 dkg sertészsír, 1 púpos evőkanál só, őrölt feketebors, 1 nagy csokor kapor, 1 nagy csokor petrezselyemzöld. A körethez: 50 dkg árpagyöngy, 4 evőkanál szárított zöldség, 2 evőkanál só, 2 evőkanál őrölt feketebors, 25 dkg juhtúró,

Kapros-zöldborsós tokány juhtúrós gerslivel Tovább olvasom »

Aratóleves

Aratóleves Hozzávalók: 25 dkg füstölt tarja, 25 dkg füstölt kolbász, 15 dkg szárazbab, 20 dkg savanyú káposzta, 1 tv-paprika, 1 paradicsom, 2 dl aludttej (kefir), 5 dkg vöröshagyma, 1 petrezselyem gyökér, 1 sárgarépa, 2 szál kapor, 1,5 dkg fokhagyma, 5 dkg árpagyöngy, 5 dkg liszt, 5 dkg zsír (olaj). Fűszerek: 2 dkg fűszerpaprika, csipetnyi őrölt

Aratóleves Tovább olvasom »

Kacsacomb dusnoki húsos káposztával

Kacsacomb dusnoki húsos káposztával Hozzávalók: 6 kacsacomb, 2 teáskanál só, 2 teáskanál fokhagymapor, bors, 3 ág rozmaring, kacsazsír, 6 gerezd fokhagyma, 2 vöröshagyma.  A húsos káposztához: 2 evőkanál kacsazsír, 1 kg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 80 dkg házi sonka, 1 evőkanál fűszerpaprika, 4 teáskanál zúzott fokhagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 10 dkg árpagyöngy, 2

Kacsacomb dusnoki húsos káposztával Tovább olvasom »

Gerslis kolbászleves

Gerslis kolbászleves Hozzávalók: (15 főre) 10 dkg sertészsír, 25 dkg vöröshagyma, 1 kg vegyes zöldség (zeller, petrezselyem, sárgarépa), 1 nagy csokor zeller zöld, 1,5 kg krumpli, 1,5 kg friss töltésű kolbász, 35 dkg árpagyöngy (gersli). Az ízesítéshez: 1 dl házi paradicsomlé, 2 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 dkg őrölt fűszerpaprika, 4 teáskanál

Gerslis kolbászleves Tovább olvasom »

Piszkés káposzta vadnyúllal

Piszkés káposzta vadnyúllal Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 1 fej káposzta, 30 dkg füstölt bordavég, 30 dkg füstölt kolbász, 1 vadnyúl gerinc combokkal, 20 dkg árpagyöngy, 6 babérlevél, fél evőkanál egész kömény, 1 fej fokhagyma, fél evőkanál őrölt feketebors, 2 evőkanál őrölt paprika, 2 csípős paprika, 2 dl tejföl, 30 dkg egres. A

Piszkés káposzta vadnyúllal Tovább olvasom »

Áldos

Áldos Hozzávalók: (10 liter vízhez) 10 dkg kamillavirág, 1 kg vöröshagyma, 3 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyemgyökér, 1 kg zellergumó, 1 nagy fej káposzta, 6 fej fokhagyma, 1 kg gomba, fél kg árpagyöngy, 2 citrom, 3 alma, fél liter édes fehérbor. Zöldfűszerek: kis csokornyi rozmaring, bazsalikom, citromfű, zsálya, zeller, kakukkfű, 2 csokor petrezselyem. Az ízesítéshez:

Áldos Tovább olvasom »

Gerslis káposzta

Gerslis káposzta Hozzávalók: (6 főre) másfél kg savanyú káposzta, 2 disznófarok, 60 dkg füstölt kolbász, 50 dkg sertés lapocka (comb), 20 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 6 evőkanál árpagyöngy, 2 babérlevél, őrölt feketebors, só. A rántáshoz 3 evőkanál zsír, 3 evőkanál liszt, 3 teáskanál őrölt paprika. Egy nagyobb lábos alját kibélelünk füstölt szalonna szeletekkel. Betakarjuk

Gerslis káposzta Tovább olvasom »

Szalonnás káposzta

Szalonnás káposzta Hozzávalók: 50 dkg füstölt oldalas, 50 dkg füstölt szalonna, másfél kg savanyú káposzta, 2 marék gersli (árpagyöngy). A káposztát, amennyiben nagyon sós, vízben kicsit kiáztatjuk, lecsepegtetjük. Egy nagyobb lábos alját beterítjük annyival, hogy befedje. A szalonnát vékonyabb darabokra vágjuk, és körben felrakjuk az alapra. Újabb sor káposzta következik, rá a felszeletelt füstölt oldalas,

Szalonnás káposzta Tovább olvasom »

Árpagyöngyös hurka

Árpagyöngyös hurka Hozzávalók: Az abalébe: a sertés belsőségei (tüdő, szív, vese), fejhús, szalonna, bőrke, 4 babérlevél, 15 szem egész bors, 1 fej vöröshagyma, só. Másfél kg árpagyöngy, só, 2 babérlevél, a sertés vére, ízlés szerint majoránna, őrölt feketebors, kakukkfű. 4 fej vöröshagyma, sertészsír. A húsokat nagy üstbe, forró vízbe tesszük, és ebben főzzük. Fűszerezzük babérlevéllel,

Árpagyöngyös hurka Tovább olvasom »