egészséges

Ecetes hal

Ecetes hal Hozzávalók: 1,6 kg friss halhús (amur), só, 15 dkg liszt, 4 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 1,5 liter víz, 4 evőkanál 20%-os ecet, 3 evőkanál cukor, 3 nagy vöröshagyma, egészbors, babérlevél, mustármag, fokhagyma (vagy fokhagymapor), sütéshez étolaj. A halat megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a szokásosnál erősebben besózzuk, majd legalább fél órát állni hagyjuk. Ezután lisztben, […]

Ecetes hal Tovább olvasom »

Csalánfőzelék

Csalánfőzelék Hozzávalók: 2 nagy marok zsenge csalán, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, szerecsendió, 2 dl tejföl, 1 tojás, 3 púpos fakanál liszt, 1 fakanál sertészsír. A tavaszi, zsenge csalán a legjobb választás ehhez a magas vastartalmú, egészséges főzelékhez. Ezt alaposan átmossuk. Felforralunk egy liter vizet egy teáskanál sóval, és beletesszük a zöld leveleket. Fedő

Csalánfőzelék Tovább olvasom »

Halfasírt zöldségágyon

Halfasírt zöldségágyon Hozzávalók: (10 főre) 1,5-2 kg filézett vegyes hal (harcsa, busa, amur, ponty), 2 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors, 3 tojás, 3 teáskanál őrölt paprika, 7 evőkanál zsemlemorzsa, 20 dkg füstölt szalonna, 2 csokor petrezselyemzöld. A sütéshez fél liter étolaj. A körethez: 1 nagyobb színes paprika, 1 padlizsán, 1 cukkini, 1 lila

Halfasírt zöldségágyon Tovább olvasom »

Petrezselymes mártás

Petrezselymes mártás – Pederszil pri és torma szósz – Krépráj Hozzávalók: 1 egész csirke húslevesben megfőzve. A petrezselymes mártáshoz: 3 evőkanál mangalicazsír, 5 evőkanál liszt, teáskanálnyi őrölt paprika, só, 1 nagy csokor petrezselyem, kb. 10 merőkanál húsleves, 2 dl tejföl. A torma szószhoz: 15 dkg friss torma, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 4 evőkanál

Petrezselymes mártás Tovább olvasom »

Saláta leves

Saláta leves Hozzávalók: 2 fej friss saláta, 2 zöld fokhagymaszár, 2 vöröshagymaszár, 6 db tojás, 15 dkg szalonna, 2 dl aludttej, 2 dl tejföl, ízlés szerint só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, lepirítjuk. A pörcöket kiszedjük. Négy tojást felütünk, villával felverjük, majd a szalonna zsírjában rántottát készítünk belőle. Sózni nem szükséges, mert a zsiradék tartalmaz

Saláta leves Tovább olvasom »

Brokkoli krémleves fokhagymás-snidlinges pirítóssal

Brokkoli krémleves fokhagymás-snidlinges pirítóssal Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, fél dl étolaj, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 3 kis fej vöröshagyma, 4 dl főzőtejszín. A betéthez: 2 szikkadt kifli, 1 kis csokor snidling, 1 evőkanál olívaolaj, 6 gerezd fokhagyma, 5 dkg reszelt sajt. A fazékba beletesszük a rózsáira szedett,

Brokkoli krémleves fokhagymás-snidlinges pirítóssal Tovább olvasom »

Zöldfűszeres, nyers paradicsomleves

Zöldfűszeres nyers paradicsomleves Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 1 vastag húsú piros paprika, 2 nagy gerezd fokhagyma, 3 szál bazsalikom, kis csokor petrezselyemzöld, oregano és menta, 1 teáskanál borecet (balzsamecet), 1 kávéskanál só, őrölt feketebors. A paprikát felvágjuk, magjait eltávolítjuk, és felkockázva turmixgépbe rakjuk. A paradicsomok héját lehúzzuk, felaprítva hozzáadjuk. Rádobjuk a durvára vágott fokhagymát és

Zöldfűszeres, nyers paradicsomleves Tovább olvasom »

Gombás hajdina

Gombás hajdina Hozzávalók: 25 dkg hajdina, 10 dkg vaj, 50 dkg erdei gomba (vagy barna csiperke), 1 vöröshagyma, őrölt feketebors, kis csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál só. A hajdinát kiválogatjuk, átmossuk. Öt deka vajat felolvasztunk egy serpenyőben, és lepirítjuk benne a hajdinát. Felöntjük négy deci vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.

Gombás hajdina Tovább olvasom »

Sárgaborsó leves

Sárgaborsó leves Hozzávalók: 20 dkg feles sárgaborsó, 3 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 zeller, 1 teáskanál egész kömény, 2 teáskanál őrölt paprika, só, 1 szál borsikafű, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, metélőhagyma, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A sárgaborsót előző este beáztatjuk. Másnap feltesszük főzni egy

Sárgaborsó leves Tovább olvasom »

Hal gyors, meleg füstöléssel, zöldsalátával

Hal gyors, meleg füstöléssel, zöldsalátával Hozzávalók: 2 marék keményfa fűrészpor (pl. meggy, akác), 5 szem borókabogyó, 4 pisztráng (kárász, keszeg, ponty), fokhagyma, só, őrölt feketebors. A salátához: 3 paradicsom, 1 fej saláta, 2 lila hagyma, só, citromlé. A halakat előkészítjük. Megtisztítjuk, átmossuk, majd kívül-belül sóval, borssal, fokhagymával fűszerezzük. A füstölőedény aljába fűrészport és borókabogyót szórunk,

Hal gyors, meleg füstöléssel, zöldsalátával Tovább olvasom »

Magos cukkinikrém

Magos cukkinikrém Hozzávalók: 60 dkg cukkini, 3 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kis csokor zeller, petrezselyem, lestyán és borsikafű, 10 dkg napraforgómag, 5 dkg zabpehely, 10 dkg margarin (vaj), só, őrölt feketebors, 1 üveg lecsó, 4 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár. A tálaláshoz pirítós kenyér, vagy friss kenyér. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A

Magos cukkinikrém Tovább olvasom »

Tavaszi kaporleves

Tavaszi kaporleves Hozzávalók: 2 csokor kapor, 2 dl tejföl, 1 dl főzőtejszín, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, csipetnyi só és őrölt feketebors. A galuskához: 2 liter csontlé, 5 dkg juhtúró, 1 evőkanál krémsajt, 1 tojás, csipetnyi só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, kis csokor kapor, 1 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, egy evőkanál olvasztott sertészsír. Elsőként

Tavaszi kaporleves Tovább olvasom »