füstölt szalonna

Dödölle gombapörkölttel

Dödölle gombapörkölttel Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 15 dkg liszt, 1 teáskanál só, 50 dkg csiperkegomba, 30 dkg vargánya, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, só, csipetnyi őrölt bors. Először a dödölléhez a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, a […]

Dödölle gombapörkölttel Tovább olvasom »

Lompos töki

Lompos töki Hozzávalók: (4 sütőedényhez) 80 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 4 kockacukor, 2 kávéskanál só, 8 dl tejföl, 2 nagy vöröshagyma, 80 dkg kolozsvári szalonna és füstölt sonka vegyesen, 3 evőkanál zsír, 2 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál bors, 1 teáskanál majoránna, 1 kávéskanál (szárított) bazsalikom, 1 kis ág friss bazsalikom. Először

Lompos töki Tovább olvasom »

Lecsós csirkemáj tárcsán

Lecsós csirkemáj tárcsán Hozzávalók: (10 főre) 2 kg paprika, 45 dkg paradicsom, 50 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 1 kg csirkemáj, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál majoránna, só, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 evőkanál sertészsír. A paprikát-paradicsomot megmossuk, és kisebb kockákra vágjuk. A szalonna bőrét eltávolítjuk,

Lecsós csirkemáj tárcsán Tovább olvasom »

Molnár szaggatott

Molnár szaggatott Hozzávalók: 2 tojás, liszt, kiskanál só, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg túró, 2 dl tejföl. Másfél marok lisztből, a tojásokból, kevés sóval, kevés vízzel levestészta keménységű anyagot gyúrunk, lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk. Ezt vékonyra sodorjuk, és félig megszárítjuk. Darabokra tépkedjük, és forró vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Közben a szalonnából néhány szeletet

Molnár szaggatott Tovább olvasom »

Édeskáposzta fasírozottal

Édeskáposzta fasírozottal Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dkg őrölt paprika, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 12 dkg füstölt szalonna, 1 liter füstölt alaplé (vagy víz), 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt. Fasírozott: 40 dkg darált sertéslapocka, 1 zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 8 dkg zsemlemorzsa,

Édeskáposzta fasírozottal Tovább olvasom »

Csemői babos lecsó

Csemői babos lecsó Hozzávalók: (10 főre) 40 dkg füstölt szalonna, 1 fakanál sertészsír, 1 kg vöröshagyma, 1,5 kg tv-paprika, 1 kg paradicsom, 80 dkg előfőzött bab, só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 fej fokhagyma, 1,6 kg előfőzött csülök. Felszeleteljük a hozzávalókat. A szalonnát a bőrével együtt nagyobb kockákra, a vöröshagymát félkarikákra,

Csemői babos lecsó Tovább olvasom »

Sió-menti gombapörkölt savanyú fürjtojással

Sió-menti gombapörkölt savanyú fürjtojással Hozzávalók: 3 kisebb vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fakanál sertészsír, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 20 dkg déli tőkegomba (jegenyegomba), kevés Júdás füle gomba (fafül gomba), 50 dkg nyári laskagomba, kevés újhagyma és petrezselyemzöld. A tojáshoz: 10 fürjtojás, egy kis

Sió-menti gombapörkölt savanyú fürjtojással Tovább olvasom »

Szalonnamártás

Spektung – szalonnamártás Hozzávalók: 4 szelet füstölt szalonna, 2 evőkanál liszt, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 babérlevél, 1 kávéskanál ecet. A füstölt szalonna szeleteket kakastaréjnak bevágjuk, és egy lábasban szép színesre, ropogósra sütjük. Kiszedjük egy tálba. Zsírjában elkeverünk két evőkanál lisztet, és barnára pirítjuk. A tűzről félrehúzva

Szalonnamártás Tovább olvasom »

Kemencés csülök juhtúrós sztrapacska ágyon

Kemencés csülök juhtúrós sztrapacska ágyon Hozzávalók: 2 egész nyers hátsó csülök, 1 nagy fej fokhagyma, 2 vöröshagyma, 3 tv-paprika, 1 csípős paprika, 1 evőkanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 1 csapott evőkanál só, késhegynyi szerecsendió, 2 babérlevél, 2 füstölt szalonnabőr. A juhtúrós sztrapacskához: 50 dkg liszt, 2 tojás, 2 teáskanál só, 4 közepes burgonya,

Kemencés csülök juhtúrós sztrapacska ágyon Tovább olvasom »

Gombai vadpörkölt burgonyás lepénnyel

Gombai vadpörkölt burgonyás lepénnyel Hozzávalók: 4 kg vaddisznócomb, 50 dkg füstölt szalonna, 3 kg vöröshagyma, 5 fej fokhagyma, 3 teáskanál őrölt feketebors, 3 teáskanál őrölt kömény, 20 szem borókabogyó, 15 dkg őrölt paprika, 4 babérlevél, só, 1 kg gomba, 1 kg tv-paprika, 2 csípős zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 50 dkg vaddisznózsír, 3 dl száraz vörösbor.

Gombai vadpörkölt burgonyás lepénnyel Tovább olvasom »

Csókakői kolbászos leves

Csókakői kolbászos leves Hozzávalók: 10 dkg füstölt kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 2 evőkanál tejföl, 2 petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 1,5 l csontlé, 1 evőkanál sertészsír, 2 vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma. Fűszerek: 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 2 csapott

Csókakői kolbászos leves Tovább olvasom »

Csikós tokány kapros túrógombóccal

Csikós tokány kapros túrógombóccal Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál őrölt paprika, csipetnyi őrölt szerecsendió, 3 savanyú uborka, 2 dl tejföl. A gombóchoz: 50 dkg túró, 6 evőkanál búzadara, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 teáskanál só, 1

Csikós tokány kapros túrógombóccal Tovább olvasom »