gyors étel

Almaleves

Almaleves Hozzávalók: 3 dl száraz fehérbor, 10 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 3 alma, 4 dl víz, 3 szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt fehérbors, 1 kávéskanál őrölt fahéj, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 2 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő. Az almákat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Egy lábasba felteszünk melegedni fehérbort, cukrot és mazsolát. Hozzáadjuk …

Almaleves Tovább »

Szalonnába tekert kukoricakása

Szalonnába tekert kukoricakása Hozzávalók: (6 főre) 30 dkg kukoricadara, 1 liter víz, só, őrölt feketebors, 5 dkg vaj, 20 dkg vékonyra vágott szalonna. A vizet lábasba öntjük. Beletesszük a vajat, majd amikor felforrt, apránként elkeverjük benne a kukoricadarát. Állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük, és fedő alatt hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor vizes …

Szalonnába tekert kukoricakása Tovább »

Fokhagymás kófic buggyantott tojással

Fokhagymás kófic buggyantott tojással Hozzávalók: 4 gerezd fokhagyma, 8 dkg füstölt szalonna, 8 dkg kolbász, 2 babérlevél, 1 teáskanál 10%-os ecet, 4 tojás, 4 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 teáskanál őrölt paprika, só. A füstölt szalonnából négy vékony szeletet vágunk, ezeket kakastaréj formába beirdaljuk, és kevés zsírban szép lassan kisütjük vigyázva, nehogy megkeseredjen a …

Fokhagymás kófic buggyantott tojással Tovább »

Saláta leves

Saláta leves Hozzávalók: 2 fej friss saláta, 2 zöld fokhagymaszár, 2 vöröshagymaszár, 6 db tojás, 15 dkg szalonna, 2 dl aludttej, 2 dl tejföl, ízlés szerint só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, lepirítjuk. A pörcöket kiszedjük. Négy tojást felütünk, villával felverjük, majd a szalonna zsírjában rántottát készítünk belőle. Sózni nem szükséges, mert a zsiradék tartalmaz …

Saláta leves Tovább »

Kapros cseresznyeleves

Kapros cseresznyeleves Hozzávalók: 50 dkg magozott cseresznye, csipetnyi só, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé, fél liter víz, 2 evőkanál liszt, fél liter tej, 1 csokor kapor. A kaprot előkészítjük. Fiatal hajtásait leszedjük és felaprítjuk, majd lábasba szórjuk. Cukrot, sót, vizet adunk hozzá, és feltesszük főzni. Pár percnyi forralás után hozzáadjuk a cseresznyét is. Elkészítjük …

Kapros cseresznyeleves Tovább »

Tejfölös zsíros gombóc

Tejfölös zsíros gombóc Hozzávalók: 60 dkg liszt, 12 dkg zsír, 1 teáskanál só, 4 dl forró víz. Az öntethez: 1 evőkanál zsír, 1 közepes fej vöröshagyma, csipetnyi só, 1 evőkanál őrölt paprika, 2 dl tejföl. A lisztet összekeverjük a sóval. A vizet és a zsírt külön edényben felforrósítjuk. A tálba fakanál segítségével először a vizet …

Tejfölös zsíros gombóc Tovább »

Zsámiska pirított vajjal

Zsámiska pirított vajjal Hozzávalók: 6 dl kukoricadara, 1,4 l víz, 1 púpos teáskanál só, 5 dl aludttej, 10 dkg vaj. Először a vajat készítjük el. Egy lábasban felolvasztjuk, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a nedvesség elpárolog belőle, felhabzik, és barnás színt kap. Levesszük a tűzről, és tálalásig félretesszük. Ez a pirított vaj egyébként kenyérre kenve …

Zsámiska pirított vajjal Tovább »

Vörösboros cseresznyeleves

Vörösboros cseresznyeleves Hozzávalók: 60 dkg cseresznye (vagy befőtt), 1,5 dl vörösbor, 4 evőkanál cukor, 3 szegfűszeg, 1 egész fahéj, 1 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt. A tálaláshoz 2 dl habtejszín. Egy fazékba beletesszük a megmosott, kimagozott cseresznyét, vagy a befőttet a levével együtt. Felöntjük négy deci vízzel, és tűzhelyen forrásig melegítjük. Beledobjuk a fűszereket, …

Vörösboros cseresznyeleves Tovább »

Halcibre

Halcibre Hozzávalók: 60 dkg pontyszelet, 40 dkg vöröshagyma, 3 babérlevél, 1 szárított paprika, 1 erős paprika, só, 20 szem egész bors, 1 evőkanál ecet, vagy savanyított lé. A pontyszeleteket besózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és beleöntjük egy lábasba. Öntünk rá három deci vizet, ízesítjük egy teáskanál sóval, babérlevéllel, egész borssal, szárított paprikával, majd feltesszük főzni. …

Halcibre Tovább »

Sütőtök egytál

Sütőtök egytál Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 60 dkg sütőtök, 2 dl húslé, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, fél citrom leve, 2 vöröshagyma, 1 kávéskanál gyömbér, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál étolaj, 2 babérlevél. A sütőtököt felkockázzuk, liszttel és gyömbérrel összekeverjük, majd állni hagyjuk. A csirkemellet és a hagymát is kockákra …

Sütőtök egytál Tovább »

Tejes leves krumpligombóccal

Tejes leves krumpligombóccal Hozzávalók: 1 kg krumpli, 50 dkg liszt, 3 teáskanál só, 1 liter tej, 1 púpos evőkanál sertészsír. A krumplit megtisztítjuk, apróra kockázzuk és egy teáskanál sóval elkevert vízben puhára főzzük. Közben a tejet felforraljuk. A megfőtt krumpli levét a tejhez keverjük. A meleg burgonyához egy nagy kanál zsírt teszünk, és ezzel együtt …

Tejes leves krumpligombóccal Tovább »

Hamis halászlé

Hamis halászlé Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 vöröshagyma, 4 teáskanál őrölt paprika, só. A vöröshagymát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, és két liter enyhén sós vízben feltesszük főni. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és beletesszük a levesbe. Felforraljuk, majd hozzáadjuk az őrölt paprikát. Amikor puhára főtt, krumplinyomóval enyhén megtörjük, hogy sűrítse a levesünket, és már tálalhatjuk is.