Magyarborsos pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg sertészsír, 1 kefir, 3 evőkanál tejföl, 2 csapott teáskanál só, fél sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 tojás a kenéshez.
Egy tálba beleöntjük a lisztet, elkeverjük benne a sütőport, hozzáadjuk a zsírt, a kefirt, a tejfölt, szórunk bele borsot, sót, és az egészet összegyúrjuk.
Hét cipót alakítunk belőle, ezeket a szokásosnál nagyobb, kör alakú pogácsáknak kisodorjuk.
Késsel berácsozzuk a tetejét, majd felvert tojással átkenjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-40 percig sütjük. Akkor lesz jó, amikor már szép pirosak a pogácsák.
Több napig eltartható, ízletes pogácsa, tartalmas levesek mellé, de önmagában is kiváló.