Szarvasragu tört burgonyával, vörösboros körtemártással

Szarvasragu tört burgonyával, vörösboros körtemártással

Hozzávalók: 1 kg szarvas comb, 15 dkg füstölt húsos szalonna, 2 vöröshagyma, 20 dkg gomba, 2 dl vörösbor, 2 nagy sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál őrölt paprika, 5 szem borókabogyó, kakukkfű, 2 szegfűszeg, 3 babérlevél, 1 teáskanál őrölt feketebors, só, 1 fakanál sertészsír, 1 rozmaring és 1 kakukkfű ág. Körethez: 1,5 kg krumpli. Mártáshoz: 3 dl vörösbor, 3 körte, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 5 dkg vaj.

Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, ebben lepirítjuk a felkockázott szalonnát. Közben a vöröshagymát, sárgarépát, krumplit is megtisztítjuk. A húst kockákra, a sárgarépát karikákra vágjuk.

A szalonna zsírjából kiveszünk néhány evőkanállal a körethez, és félretesszük. A többire ráborítjuk a kockákra vágott vöröshagymát, majd a szarvas combot, amit fehéredésig pirítunk. Ekkor következik a vörösbor, hozzáadjuk a sárgarépát, a gombát, a tisztított fokhagymát és a kisebb darabokra vágott rozmaring és kakukkfű ágat is. Ezekkel együtt, fedő alatt másfél órán át főzzük.

Közben a mártáshoz a körtéket megtisztítjuk. Kettőt félbe, majd negyedekbe szeletelünk, a harmadikat felkockázzuk. Kisebb lábasba helyezzük a körtéket, ráöntjük a vörösbort, hozzáadjuk a cukrot, sót, feketeborsot és felforraljuk. Negyed óra alatt puhára fő. Ekkor a nagyobb darabokat kiszedjük, félretesszük a tálaláshoz, a többit átturmixoljuk. A végén vajjal selymesre keverjük.

A krumplit felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.

A húst fűszerezzük kakukkfűvel, szegfűszeggel, babérlevéllel, őrölt paprikával, borókabogyóval. Ezekkel is főzzük fél órát. Amikor már minden megpuhult, hozzáadhatjuk a sót, és a borsot is.

A megfőtt krumplit leszűrjük, a félretett szalonna zsírjával összekeverjük, majd tálaljuk az ételünket.