szilva

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 evőkanál só, 30 dkg liszt, 2 evőkanál sertészsír, 50 dkg magozott szilva, 10 dkg mák, 10 dkg porcukor, 1 szelet szikkadt kenyér, 3,3 dl tejföl, kristálycukor. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd megtisztítjuk, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl. Hozzáadjuk a lisztet, egy evőkanál zsírt, kevés sót, és …

Szilvás gombóc Tovább »

Szilvás lé – cibere

Szilvás lé – cibere Hozzávalók: 3 liter víz, 10 dkg kukoricadara, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 50 dkg aszalt szilva, 2 dl tej, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál szilvalekvár. A darát átszitáljuk, átmossuk, és forró vízben, egy teáskanál sóval, fedő alatt feltesszük főni. Amikor már megpuhult a dara, hozzáadjuk a szilvát, majd a főzőlével …

Szilvás lé – cibere Tovább »

Mentás szilvakrémleves

Mentás szilvakrémleves mézeskalács kehelyben Hozzávalók: 1,5 kg szilva, csipetnyi só, 3 liter víz, 1 teáskanál őrölt fahéj, 15 db szegfűszeg, 1 vaníliás cukor, kristálycukor, 3 dl főzőtejszín, 2 evőkanál liszt, fél citrom reszelt héja, kis csokor menta, 5 dkg vaj, 1 dl vörösbor. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb fazékban vízzel felengedve elkezdjük főzni. Csipetnyi …

Mentás szilvakrémleves Tovább »

Tökmagpogácsás kalács

Tökmagpogácsás kalács Hozzávalók: (2 kalácshoz) 1 kg liszt, 6 dl tej, 1,75 dl kefir, 5 dkg élesztő, 5 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só. Töltelék: 40 dkg darált tökmagpogácsa, 20 dkg magozott szilva, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1 vaníliás cukor, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor. A tepsihez zsír. A …

Tökmagpogácsás kalács Tovább »

Mákos szilvás lepény

Mákos szilvás lepény Hozzávalók: (2 sütő tepsihez) 2 kg liszt, 1 liter tej, 10 dkg élesztő, 2 dl étolaj, csipetnyi só, 1 evőkanál cukor. A tetejére: 2 kg magozott szilva, 35 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 50 dkg darált mák. A tepsi előkészítéséhez étolaj, a sütemény tetejére porcukor. A meglangyosított tejben feloldjuk a cukrot, …

Mákos szilvás lepény Tovább »

Szilvás lepény

Szilvás lepény Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott zsír, csipetnyi só. A tetejére: 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kg magozott szilva, 3 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj. Langyos, egy evőkanál cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba tesszük, ráütünk egy tojást, csipetnyi …

Szilvás lepény Tovább »

Csutris-mákos és szilvás-tökmagos rétes

Csutris-mákos és szilvás-tökmagos rétes Hozzávalók: 1,3 kg liszt, másfél evőkanál só, kb. egy liter langyos víz. A csutris-mákos töltelékhez: 3 csutri (karó) répa, só, 2 evőkanál sertészsír, 20 dkg cukor, 20 dkg darált mák. A szilvás töltelékhez: 20 dkg aszalt szilva, 20 dkg friss szilva (vagy befőtt), 20 dkg darált tökmag, 15 dkg cukor. A …

Csutris-mákos és szilvás-tökmagos rétes Tovább »

Vadkacsasült kukoricás-krumplis nudlival

Vadkacsasült kukoricás-krumplis nudlival Hozzávalók: 1 vadkacsa (kacsa), 20 dkg zeller, 1 csokor zeller zöld, 5 szem szilva, 2 alma, 1 evőkanál barnacukor, fehérbors, 1 kávéskanál só, 10 dkg (mangalica) zsír, maréknyi dió, 2 gerezd fokhagyma. A nudlihoz: 50 dkg burgonya, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 20 dkg kukoricaliszt, 8 dkg finomliszt, kevés étolaj. A megtisztított …

Vadkacsasült kukoricás-krumplis nudlival Tovább »

Szilvakeszőce

Szilvakeszőce Hozzávalók: 1 kg felezett, félérett szilva, 8 db csípős (cseresznye) paprika, 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprika. A szilvát vaslábasba, vagy vastag aljú edénybe tesszük. Vizet nem öntünk rá, nem fedjük le, csak felrakjuk gyenge tűzre, és megvárjuk, amíg levet ereszt. Ekkor sót és őrölt paprikát keverünk hozzá, és tovább főzzük. Amikor már …

Szilvakeszőce Tovább »