szilva

Sült szilvás gombóc tejfölös öntettel

Sült szilvás gombóc tejfölös öntettel Hozzávalók: 70 dkg liszt, 1 kg burgonya, 1 tojás, 1 evőkanál búzadara, 1 teáskanál só, kevés víz. 18-20 szem szilva, 20 dkg kristálycukor, 1,5 dkg fahéj, 20 dkg sertészsír, 2,5 dl tejföl. A krumplit megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. A fahéjat cukorral […]

Sült szilvás gombóc tejfölös öntettel Tovább olvasom »

Fahéjas, szilvás pite

Fahéjas szilvás pite Hozzávalók: (10 főre) 10 tojás, 10 evőkanál liszt, 10 evőkanál cukor, 2 vaníliás cukor, 40 dkg szilva (befőtt), 1 mokkáskanál fahéj. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket cukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük, apránként elkeverjük benne a tojások sárgáját, és a lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe borítjuk, kicsit megrázzuk, hogy elterüljön. A magozott

Fahéjas, szilvás pite Tovább olvasom »

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 evőkanál só, 30 dkg liszt, 2 evőkanál sertészsír, 50 dkg magozott szilva, 10 dkg mák, 10 dkg porcukor, 1 szelet szikkadt kenyér, 3,3 dl tejföl, kristálycukor. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd megtisztítjuk, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl. Hozzáadjuk a lisztet, egy evőkanál zsírt, kevés sót, és

Szilvás gombóc Tovább olvasom »

Szilvás lé – cibere

Szilvás lé – cibere Hozzávalók: 3 liter víz, 10 dkg kukoricadara, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 50 dkg aszalt szilva, 2 dl tej, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál szilvalekvár. A darát átszitáljuk, átmossuk, és forró vízben, egy teáskanál sóval, fedő alatt feltesszük főni. Amikor már megpuhult a dara, hozzáadjuk a szilvát, majd a főzőlével

Szilvás lé – cibere Tovább olvasom »

Mentás szilvakrémleves

Mentás szilvakrémleves mézeskalács kehelyben Hozzávalók: 1,5 kg szilva, csipetnyi só, 3 liter víz, 1 teáskanál őrölt fahéj, 15 db szegfűszeg, 1 vaníliás cukor, kristálycukor, 3 dl főzőtejszín, 2 evőkanál liszt, fél citrom reszelt héja, kis csokor menta, 5 dkg vaj, 1 dl vörösbor. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb fazékban vízzel felengedve elkezdjük főzni. Csipetnyi

Mentás szilvakrémleves Tovább olvasom »

Tökmagpogácsás kalács

Tökmagpogácsás kalács Hozzávalók: (2 kalácshoz) 1 kg liszt, 6 dl tej, 1,75 dl kefir, 5 dkg élesztő, 5 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só. Töltelék: 40 dkg darált tökmagpogácsa, 20 dkg magozott szilva, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1 vaníliás cukor, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor. A tepsihez zsír. A

Tökmagpogácsás kalács Tovább olvasom »

Mákos szilvás lepény

Mákos szilvás lepény Hozzávalók: (2 sütő tepsihez) 2 kg liszt, 1 liter tej, 10 dkg élesztő, 2 dl étolaj, csipetnyi só, 1 evőkanál cukor. A tetejére: 2 kg magozott szilva, 35 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 50 dkg darált mák. A tepsi előkészítéséhez étolaj, a sütemény tetejére porcukor. A meglangyosított tejben feloldjuk a cukrot,

Mákos szilvás lepény Tovább olvasom »

Szilvás lepény

Szilvás lepény Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott zsír, csipetnyi só. A tetejére: 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kg magozott szilva, 3 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj. Langyos, egy evőkanál cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba tesszük, ráütünk egy tojást, csipetnyi

Szilvás lepény Tovább olvasom »

Csutris-mákos és szilvás-tökmagos rétes

Csutris-mákos és szilvás-tökmagos rétes Hozzávalók: 1,3 kg liszt, másfél evőkanál só, kb. egy liter langyos víz. A csutris-mákos töltelékhez: 3 csutri (karó) répa, só, 2 evőkanál sertészsír, 20 dkg cukor, 20 dkg darált mák. A szilvás töltelékhez: 20 dkg aszalt szilva, 20 dkg friss szilva (vagy befőtt), 20 dkg darált tökmag, 15 dkg cukor. A

Csutris-mákos és szilvás-tökmagos rétes Tovább olvasom »

Vadkacsasült kukoricás-krumplis nudlival

Vadkacsasült kukoricás-krumplis nudlival Hozzávalók: 1 vadkacsa (kacsa), 20 dkg zeller, 1 csokor zeller zöld, 5 szem szilva, 2 alma, 1 evőkanál barnacukor, fehérbors, 1 kávéskanál só, 10 dkg (mangalica) zsír, maréknyi dió, 2 gerezd fokhagyma. A nudlihoz: 50 dkg burgonya, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 20 dkg kukoricaliszt, 8 dkg finomliszt, kevés étolaj. A megtisztított

Vadkacsasült kukoricás-krumplis nudlival Tovább olvasom »

Szilvakeszőce

Szilvakeszőce Hozzávalók: 1 kg felezett, félérett szilva, 8 db csípős (cseresznye) paprika, 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprika. A szilvát vaslábasba, vagy vastag aljú edénybe tesszük. Vizet nem öntünk rá, nem fedjük le, csak felrakjuk gyenge tűzre, és megvárjuk, amíg levet ereszt. Ekkor sót és őrölt paprikát keverünk hozzá, és tovább főzzük. Amikor már

Szilvakeszőce Tovább olvasom »