Házi nyúl vadasan zsemlegombóccal
Hozzávalók: fél házi nyúl (comb és gerinc kicsontozva), 5 dkg sertészsír, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt paprika, mustár, 1 evőkanál 10 %-os ecet, őrölt bors, kakukkfű, szerecsendió, oregano, bazsalikom, 4 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 2 vöröshagyma. Zsemlegombóc: 3 zsemle, 2 tojás, liszt, só, víz, 1 evőkanál zsír.
A nyulat feldaraboljuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és szeleteljük. A zöldségeket is megpucoljuk.
Egy lábasban sertészsírt olvasztunk, majd rápakoljuk a húsokat. Átsütjük, hogy kicsit színt kapjanak, majd egy teáskanál sót és őrölt paprikát szórunk rá. Felöntjük bő két deci vízzel, lefedjük és másfél órán át főzzük.
A sárgarépát és petrezselymet vékony szeletekre legyaluljuk.
A puhuló húsra ízlés szerint mustárt teszünk, majd rápakoljuk a zöldségeket, és ezekkel együtt fedő alatt főzzük tovább.
Amikor már majdnem elkészült, ecettel kicsit savanyítjuk, és készre főzzük.
A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázzuk, kevés zsíron, sóval ízesítve lepirítjuk. A tojásokat felverjük, ízlés szerint sózzuk, rászedjük a pirított zsemlét, majd annyi lisztet és vizet adunk hozzá, hogy formázható anyagot kapjunk.
Bő vizet forralunk, ebbe kanállal szaggatjuk a gombócokat. Kifőzzük, leszűrjük, és még serpenyőben is újra átpirítjuk. Így tálaljuk a vadas nyúl mellé.