Pontypörkölt túrós csuszával

Pontypörkölt túrós csuszával

Hozzávalók: (12 személyre) 8 kg ponty, 1 kg vöröshagyma, 12 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, só, őrölt feketebors, 5 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál csípős paprika őrlemény, 8 gerezd fokhagyma, 1 nagy paradicsom, 1 tv-paprika, 1 csípős paprika. Túrós csusza: 1,2 kg csuszatészta, só, 1 kg füstölt szalonna, 1 evőkanál zsír, 7 dl tejföl, 1 kg túró, 2 evőkanál étolaj.

A megtisztított halakat kifilézzük. A gerinc mentén végigvágjuk, lefejtjük a húst a csontról, az úszókat eltávolítjuk, a csontos részeket kisebb darabokra vágva tálba tesszük. A filéket a húsos oldal felől beirdaljuk, vigyázva, hogy a bőrt ne vágjuk át. Ezután felkockázzuk, gyengén lesózzuk és felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.

A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát is kockázzuk és egy kis zsírban, a vöröshagymával együtt feltesszük sülni.

Közben felvágjuk a paprikát, paradicsomot, csípős paprikát.

Amikor a hagyma már egy kis színt kapott, belepakoljuk a bográcsba a csontos haldarabokat, majd fél liter vizet öntünk alá. Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, őrölt borsot szórunk rá, összekeverjük a fokhagyma felével, és fél órát főzzük.

Ekkor rászórunk egy púpos evőkanál őrölt paprikát. Újabb fél óra múlva hozzáadhatjuk a megmaradt fokhagymát.

Egy óra múlva az alaplevet leszűrjük, a csontokat kiszedjük belőle, a szálka nélküli főtt húst és a leszűrt levet visszaöntjük a bográcsba. Felforraljuk, belepakoljuk a kockázott filédarabkákat, ezekkel együtt fél órát főzzük.

Megkóstoljuk, ha szükséges, sót adunk hozzá, végül négy evőkanál jófajta őrölt paprikával és kevés csípős paprikával összerottyantjuk.

Túrós csuszát kínálunk hozzá. Ehhez a tésztát kisebb darabokra tördeljük. Egy nagyobb lábasban felforraljuk a vizet teáskanálnyi sóval és kevés étolajjal.

A szalonnát kockákra vágjuk, majd egy evőkanál zsíron szép pirosra sütjük.

A tésztát a lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük, és egy nagy sütőedénybe borítjuk. Meglocsoljuk a szalonna kisült zsírjával, rápakoljuk a túró, a tejföl, és a pörc felét, összekeverjük, és előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Tálalásnál bárki tehet még rá ízlése szerint a szalonnából, túróból, tejfölből.