főzelék

Édeskáposzta-főzelék szalonnás nokedlivel

Édeskáposzta-főzelék szalonnás nokedlivel Hozzávalók: 1 fej káposzta, 3 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál só, 1 teáskanál kömény, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 vöröshagyma. Rántás: 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír, 4 gerezd fokhagyma, 3 púpos evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 3 teáskanál őrölt paprika. Nokedli: 20 dkg szalonna, 1 evőkanál zsír, […]

Édeskáposzta-főzelék szalonnás nokedlivel Tovább olvasom »

Sárgaborsó állával

Sárgaborsó állával Hozzávalók: 1 kg füstölt sertés álla (füle, farka is mehet hozzá), 50 dkg sárgaborsó, 2 vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, só, őrölt feketebors. Rántás: 1 fakanál sertészsír, 2 evőkanál liszt. A füstölt húst és a borsót előző este külön edénybe tesszük, hideg vízben áztatjuk. Másnap átmossuk, megkapargatjuk, és bő vízben

Sárgaborsó állával Tovább olvasom »

Bőrkés babfőzelék

Bőrkés babfőzelék Hozzávalók: 50 dkg száraz „békahátú” tarkabab, 80 dkg füstölt bőrke, 4 babérlevél, 1 fej fokhagyma, további 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, só, 2 púpos evőkanál sertészsír, 4 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika. A babot és a bőrkét is a főzés előtti este hideg vízbe külön-külön beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, a

Bőrkés babfőzelék Tovább olvasom »

Salátafőzelék

Salátafőzelék Hozzávalók: 3 fej saláta, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, só, 1 evőkanál 20 %-os ecet, 2 evőkanál cukor. Fasírthoz: 1 kg darált hús, 3 tojás, 20 dkg szikkadt kenyér, 1,5 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 3 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa a forgatáshoz, étolaj a sütéshez. A száraz kenyeret vízbe áztatjuk.

Salátafőzelék Tovább olvasom »

Regölyi paradicsomos káposzta

Regölyi paradicsomos káposzta Hozzávalók: 1 kg oldalas, 1 kisebb fej káposzta, 3 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 3 babérlevél, 1 vöröshagyma, 5 teáskanál kristálycukor, 7 dl házi paradicsomlé, 2 evőkanál zsír, 2 púpos evőkanál liszt, 2 púpos teáskanál őrölt paprika. Az oldalast a bordák mentén felszeleteljük, beletesszük egy lábasba. A vöröshagymát megtisztítjuk, és szeletekben

Regölyi paradicsomos káposzta Tovább olvasom »

Csalánfőzelék

Csalánfőzelék Hozzávalók: 2 nagy marok zsenge csalán, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, szerecsendió, 2 dl tejföl, 1 tojás, 3 púpos fakanál liszt, 1 fakanál sertészsír. A tavaszi, zsenge csalán a legjobb választás ehhez a magas vastartalmú, egészséges főzelékhez. Ezt alaposan átmossuk. Felforralunk egy liter vizet egy teáskanál sóval, és beletesszük a zöld leveleket. Fedő

Csalánfőzelék Tovább olvasom »

Csirkepörkölt krumplival, tökfőzelékkel

Csirkepörkölt krumplival, tökfőzelékkel Hozzávalók: (10 főre): 3 kg csirkehús, 5 közepes vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 3 gerezd fokhagyma, másfél evőkanál őrölt paprika, 1 csípős paprika, 2 kg apró krumpli. A főzelékhez: 2 nagyobb cukkini, só, 1 csapott evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál tejföl, 2

Csirkepörkölt krumplival, tökfőzelékkel Tovább olvasom »

Édeskáposzta fasírozottal

Édeskáposzta fasírozottal Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dkg őrölt paprika, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 12 dkg füstölt szalonna, 1 liter füstölt alaplé (vagy víz), 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt. Fasírozott: 40 dkg darált sertéslapocka, 1 zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 8 dkg zsemlemorzsa,

Édeskáposzta fasírozottal Tovább olvasom »

Burgonyafőzelék hagymával és kolbásszal

Burgonyafőzelék hagymával és kolbásszal Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 vöröshagyma, 30 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 2 evőkanál 10%-os ecet, só, 5 fakanál sertészsír, 5 fakanál liszt, késhegynyi őrölt feketebors, 2 babérlevél. A krumplit megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk. Megsózzuk, rádobjuk a babérleveleket, csipetnyi borsot, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a lábas tartalmát. Feltesszük főzni.

Burgonyafőzelék hagymával és kolbásszal Tovább olvasom »

Kerekrépa főzelék

Kerekrépa főzelék Hozzávalók: 1 kg savanyított répa, 40 dkg füstölt tarja, 50 dkg sertéscomb, 5 dl paradicsomlé, 2 evőkanál házi zsír, 2 vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt bors, 2 teáskanál só, 3 evőkanál lecsó, csipetnyi őrölt kömény, 3 teáskanál őrölt paprika, 3 dl tejföl, 3 evőkanál tej, 2 evőkanál liszt. A vöröshagymát kockákra vágjuk, és a

Kerekrépa főzelék Tovább olvasom »

Fehér krumplifőzelék csurgatott tojással

Fehér krumplifőzelék csurgatott tojással Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál majoránna, 4 babérlevél, 1 teáskanál só, 6 tojás. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd babérlevelet, majoránnát és sót szórunk rá. Fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Egy tálkában a tejfölt a

Fehér krumplifőzelék csurgatott tojással Tovább olvasom »

Babfőzelék vizes gombóccal

Babfőzelék vizes gombóccal Hozzávalók: 50 dkg szárazbab, 5 sárgarépa, 5 petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 30 dkg füstölt sonka, 1 evőkanál só. A rántásba: 1 evőkanál zsír, 1 púpos evőkanál liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt paprika. A gombóchoz: 50 dkg liszt, 3 teáskanál

Babfőzelék vizes gombóccal Tovább olvasom »