ponty

Kis-Balatoni halászlé nagyradai módra

Kis-Balatoni halászlé nagyradai módra Hozzávalók: (20 főre) 6 kg hal (ponty, keszeg, kárász, törpeharcsa), 8 nagy fej vöröshagyma, 6 tv-paprika, 3 evőkanál só, 4 evőkanál füstölt paprika, 5 evőkanál fűszerpaprika. A megtisztított halakból a ponty fejét az alaplébe tesszük, a többit patkókra felvágjuk, és alaposan besózzuk. A kisebb halak uszonyait és fejét eltávolítjuk, a többi […]

Kis-Balatoni halászlé nagyradai módra Tovább olvasom »

Pontypörkölt túrós csuszával

Pontypörkölt túrós csuszával Hozzávalók: (12 személyre) 8 kg ponty, 1 kg vöröshagyma, 12 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, só, őrölt feketebors, 5 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál csípős paprika őrlemény, 8 gerezd fokhagyma, 1 nagy paradicsom, 1 tv-paprika, 1 csípős paprika. Túrós csusza: 1,2 kg csuszatészta, só, 1 kg füstölt szalonna, 1 evőkanál zsír,

Pontypörkölt túrós csuszával Tovább olvasom »

Halkolbász

Halkolbász Hozzávalók: (10 főre) 2,5 kg harcsa, 2 kg ponty, 3 kg busa, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 2 kávéskanál őrölt fehérbors, 4 teáskanál só, 8 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 4 dkg fokhagyma, fél deci olívaolaj, 2 teáskanál egész kömény, 1 kávéskanál szerecsendió, 3 teáskanál medvehagyma, 2 dl cserszegi fűszeres. Köret: lilahagyma, vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 evőkanál

Halkolbász Tovább olvasom »

Halhúsleves

Halhúsleves Hozzávalók: egy ponty csontos része, 1 keszeg, 2 kárász, 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, negyed zeller, 1 karalábé, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 krumpli, 1 zöldpaprika, fél deci paradicsomlé, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 evőkanál egészbors, 3 szem szegfűbors, 1 babérlevél, 3 borókabogyó. 80 dkg halfilé, só, 20 dkg lúdgége tészta. A zöldségféléket megtisztítjuk,

Halhúsleves Tovább olvasom »

Rántott hal majonézes krumpli salátával

Rántott hal majonézes krumpli salátával Hozzávalók: 2 kg tisztított ponty, só, liszt, 4 tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez zsír. A salátához: 1 kg krumpli, só, 2 lila hagyma, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál fehérbors, 2 evőkanál mustár, 3 dl tejföl, fél deci citromlé, 2 evőkanál porcukor, 4 dl étolaj. A halat beirdaljuk, szeletekre vágjuk, alaposan besózzuk,

Rántott hal majonézes krumpli salátával Tovább olvasom »

Tengelici halászlé

Tengelici halászlé Hozzávalók: (10 főre) 5 kg ponty, 5 közepes vöröshagyma, 5 púpos evőkanál őrölt paprika, 6,5 liter víz, 2 dl paprikakrém, 2 paradicsom, 6 cseresznyepaprika, 2 paprika, só. Gyufatésztához: 60 dkg liszt, 6 tojás. A halat megtisztítjuk, 2-3 mm távolságban beirdaljuk. Szeletekre vágjuk, a halfejeket megfelezzük. A vöröshagymát minél apróbbra kockázzuk. A bogrács aljába

Tengelici halászlé Tovább olvasom »

Halcibre

Halcibre Hozzávalók: 60 dkg pontyszelet, 40 dkg vöröshagyma, 3 babérlevél, 1 szárított paprika, 1 erős paprika, só, 20 szem egész bors, 1 evőkanál ecet, vagy savanyított lé. A pontyszeleteket besózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és beleöntjük egy lábasba. Öntünk rá három deci vizet, ízesítjük egy teáskanál sóval, babérlevéllel, egész borssal, szárított paprikával, majd feltesszük főzni.

Halcibre Tovább olvasom »

Pontypörkölt kapros-snidlinges túrós csuszával

Pontypörkölt kapros-snidlinges túrós csuszával Hozzávalók: (6 főre) egy 3 kilós vadponty, 30 dkg vöröshagyma, sertészsír, 20 dkg füstölt szalonna, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 1 csípős paprika, 2 cseresznye paprika, 3 gerezd fokhagyma, só, 3 evőkanál dusnoki fűszerpaprika. A körethez: 25 dkg csuszatészta, 1 kis csokor kapor, 1 kis csokor snidling, 5 dl tejföl, 50 dkg

Pontypörkölt kapros-snidlinges túrós csuszával Tovább olvasom »

Ikrás krumplileves gazdagon

Ikrás krumplileves gazdagon Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 3 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, 1 zeller, 1 csokor zeller zöld, 3 babérlevél, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors, csipetnyi őrölt kömény, 2 teáskanál só, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg pontyfilé, 60 dkg halikra, 2 teáskanál só, 1 paprika, 1 paradicsom, 2 vöröshagyma, 10 dkg orsótészta,

Ikrás krumplileves gazdagon Tovább olvasom »

Mustáros pontyfilé babsalátával

Mustáros pontyfilé babsalátával Hozzávalók: 2 kg pontyfilé, 3 fej fokhagyma, 15 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 3 kávéskanál őrölt paprika, 4 dl mustár, a sütéshez étolaj. A babsalátához: 50 dkg fehérbab (vagy tarkabab), 4 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 púpos kávéskanál őrölt paprika, 8 dl tejföl, 1,5 dl

Mustáros pontyfilé babsalátával Tovább olvasom »

Dunai halászlé

Dunai halászlé Hozzávalók: (20 főre) 6 kg ponty, 3 kg szürke harcsa, 18 fej vöröshagyma, só, 1 pritamin paprika, 1 zöldpaprika, 1 fehér paprika, 35 evőkanál őrölt paprika, fél liter paprikapüré, 2 gerezd fokhagyma. A tésztához: 2 kg liszt, 15 tojás, 1 dl víz. A főzés előtti napon a halakat megtisztítjuk, és nagyobb darabokra, széles

Dunai halászlé Tovább olvasom »

Bakonyi ponty vajas galuskával

Bakonyi ponty vajas galuskával Hozzávalók: 1,2 kg tisztított ponty, 3 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál étolaj, 4 paprika, 4 paradicsom, 4 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanálnyi őrölt feketebors és kömény, 2 teáskanál só, 30 dkg csiperkegomba. A habaráshoz: 2 evőkanál rétesliszt, 2 dl tejföl, fél dl víz. A galuskához: 40 dkg rétesliszt, 4 tojás, 5

Bakonyi ponty vajas galuskával Tovább olvasom »